Intel kunngjorde i går at selskapet skal gjøre selskapet mangekjerne «Knights Corner»-prosessor, også kjent som «Many Integrated Core» (MIC), kommersielt tilgjengelig senere i år, under navnet Intel Xeon Phi. Med så mange kjerner, skal prosessoren være spesielt egnet for parallellcomputing. Prosessoren er utstyrt med SIMD-support (Single Instruction, Multiple Data) med 512 bits bredde.
Xeon Phi skal være kompatibel med x86-programmeringsmodeller, men skal dessuten være synlig for applikasjoner som en egen beregningsnode som kjører sitt eget Linux-baserte operativsystem, uavhengig av vertsoperativsystemet.
Mange av dagens kraftigste datamaskiner bruker grafikkprosessorer i tillegg til CPU-er for å forbedre regnekraften. Intel leverer også grafikkløsninger, men ikke like kraftige som de fra AMD og Nvidia. Xeon Phi må dermed sees på som et svar på denne utfordringen.
Intel hevder at selskapets tilnærming åpner for mer fleksibilitet ved implementering i klyngesystemer enn det som tilgjengelig med grafikkakselerator-baserte teknologier.
Xeon Phi skal produseres med samme prosessteknologi som de nyeste Core-prosessorene, altså 22 nanometer med 3D tri-gate-transistorer. Prosessoren vil leveres med mer enn 50 kjerner og skal monteres på et PCI Express-kort sammen med minst 8 gigabyte med GDDR5-minne.
Ytelse
Intel har tidligere demonstrert at én eneste Knights Corner-hjelpeprosessor kan levere en ytelse på mer enn 1 teraflops, målt med Linpack. Teknologien har også blitt tatt i bruk i en utviklingsklynge som nå ligger på 150. plass på topp 500-listen over superdatamaskiner. Den leverer en vedvarende ytelse på 118,60 teraflops.
I begynnelsen av 2013 skal Xeon Phi-prosessorer kombineres med Xeon E5-prosessorer i superdatamaskinen «Stampede», som skal kunne levere en maksimalytelse på opptil 10 petaflops når den er ferdig utbygd. Den vedvarende ytelse være noe lavere.
Les også:
- [13.11.2012] Endelig i mål med 60-kjernet prosessor
- [18.06.2012] Har levert verdens kraftigste datamaskin
- [16.11.2011] Teraflops-ytelse med bare én brikke
- [21.06.2011] Intel med virkelig mange kjerner
- [01.06.2010] 50+ kjerner i Intels nye superarkitektur
- [07.12.2009] Dropper mangekjernet grafikkprosessor