Installasjon av oppdateringer til Linux-baserte systemer krever i liten grad at systemet startes helt på nytt. Men det finnes noen unntak. Dersom det er selve kjernen (kernel), så blir endringene vanligvis ikke tatt i bruk før systemet har blitt startet på nytt.
I mange tilfeller er ikke en omstart fra eller til så avgjørende. I andre tilfeller betyr det merarbeid eller nedetid. Nå kan det blir bortimot helt slutt på dette.
Les også: Mange berørt av bibliotek-sårbarhet
Allerede har blitt utviklet flere løsninger som gjør det mulig å oppdatere Linux-kjernen uten at systemet må startes på nytt. Den kanskje mest kjente løsningen er Ksplice. Men den eies og kontrolleres i dag av Oracle, og tilbys i stor grad som en proprietær tjeneste.
«Separat samarbeid»
Senere har Red Hat og Suse, helt uavhengig av hverandre, utviklet lignende løsninger, henholdsvis kpatch og kGraft. Begge skal ha blitt introdusert med bare en måneds mellomrom i 2013. De to løsningene er dog basert på to temmeliig forskjellige tilnærminger, noe SuSE-utvikleren Jiri Kosina forklarer i et innlegg som Linux-skaper Linus Torvalds har gjengitt.
Ifølge Kosina skal Red Hat og Suse raskt ha konkludert med at det er upraktisk at Linux-kjernen på samme tid inneholder flere isolerte løsninger for å løse den samme oppgaven. Derfor han man blitt enige om en felles og minimalistisk tilnærming i selve kjernen, som i alle fall dagens løsninger fra henholdsvis Red Hat og Suse kan bygges på toppen av.
Det er x86-arkitekturen som har blitt brukt i referansedesignen, men støtte for PowerPC, s390 og ARM skal være underveis.
Det antas at denne grunnfunksjonaliteten vil være inkludert i versjon 3.20 av kjernen.