SETI@home er et prosjekt som går ut på å utnytte ledig kapasitet ved datamaskiner rundt om i hele verden til å lete etter utenomjordisk intelligens. SETI står for Search for Extraterristrial Intelligence og er et prosjekt som ble startet opp av i 1959 av amerikanske forskere.
NASA var i over 20 år ansvarlig for prosjektet, men mistet bevilgningene på begynnelsen av nittitallet. Nåværende SETI-forskning består først og fremst av radio-astronomer som søker etter radiosignaler av smal båndbredde. Blant disse er Berkeley-universitetet i California. Det er SETI-prosjektgruppen ved Berkeley som står bak SETI@home.
En av hovedkomponentene i SETI@home-prosjektet er et fritt tilgjengelig program som kan kjøres på det fleste Unix-plattformer. Utgaver for Windows og MacOS skal komme i midten av mai.
Programmet laster ned data fra en nettverksserver, analyserer dataene ved å se etter signaler som kan ha utenomjordisk opprinnelse og sender resultatet tilbake til serveren. Dataene kommer opprinnelig fra Arecibo-teleskopet i Puerto Rico, det største og mest følsomme radioteleskopet i verden.
Unix-utgavene fungerer som en vanlig bakgrunnsprosess og er tekstbaserte. Utgavene for Mac og Windows skal fungere som skjermbeskyttere og vil da grafisk fremstille informasjon om de analyser som blir utført, bilder av signalkilder på stjernehimmelen eller et bilde av Jorden som illustrerer hvert individ eller organisasjon som deltar der og da. |
Arecibo-teleskopet |
De som ønsker å vite mer om SETI-prosjektet kan ta en titt på nettstedet til SETI@home eller se filmen Contact fra 1997 som handler om SETI og oppdagelsen av de første signalene fra intelligent liv utenfor jorden. Pekere til blant annet filmens offisielle nettsted finner du nedenfor.