Denne uken skjedde den lenge etterlengtede endringen i Telefonkatalogen.no: brukerne trenger ikke lenger å logge seg på tjenesten for å lete opp telefonnumre og adresser. Nye katalogbrukere behøver dessuten ikke registrere seg - hvis man da ikke har lyst på fem gratis SMS-er om dagen.
Samtidig slår Findexa (tidligere Telenor Media) sammen Gule Sider og Telefonkatalogen.no i én Internett-tjeneste, hvor du altså både kan få bedrifts- og personinformasjon. Findexa omsetter for to milliarder kroner på sin katalogvirksomhet og sysselsetter 3.200 ansatte i inn- og utland.
- Begge disse nettstedene er blant de mest brukte i Norge, og vi er sikre på at en felles portal vil bli svært godt mottatt, sier direktør for norsk virksomhet i Findexa, Wenche Holen, i en pressemelding.
Det er ikke lenger et krav fra Datatilsynet at man må registrere seg for å bruke Telefonkatalogen på Internett.
- Findexa har kunnet leve etter gammel lovgiving en stund. Når de nå lanserer en ny tjeneste, må de følge den nye personopplysningsloven, sier informasjonsrådgiver Mari S. Solerød i Datatilsynet til digi.no.
Loven var gyldig fra 1. januar 2001, men overgangsregler har gjort det mulig for endel aktører å beholde gammelt opplegg en periode i etterkant.
- Den nye loven kommer som en følge av et EU-direktiv fra 1997, som opprinnelig ble kalt ISDN-direktivet. Den fastslår at denne type informasjon skal behandles teknologinøytralt. Tidligere var det endel skepsis til hva for eksempel telefonkatalogen i søkbar form kunne føre til. Det var teknologifrykt, og man tenderte til å begrense tilgangen på personopplysninger, mener informasjonsrådgiveren.
Informasjonssjef Gro Ismar opplyser at det totale antall registrerte brukere per i dag er på 470.000.
220.000 av dem har registrert seg på 'Min profil', mens nesten 150.000 gjerne vil motta e-post med produktopplysninger og oppdateringer fra Telefonkatalogen.no.
- Alle som har registrert seg til nå, kan slette sin oppføring. Slik har det vært hele tiden. Men da går de også glipp av ekstratilbudene våre. De vil kunne få endel godbiter fremover, sier Ismar til digi.no.