Ifølge det amerikanske rettsvesenet hadde den amerikanske musikkindustrien - med organisasjonen RIAA i spissen - inntil slutten av forrige uke fått godkjent 871 stevninger mot Internett-leverandører og universiteter for å få tak identiteten til fildelere som skjuler seg bak kodenavn. Mer enn 75 tilsvarende stevninger godkjennes nå daglig.
Denne store mengden med stevninger er en del av musikkindustriens nye kampanje i kampen mot spredning av piratkopiert musikk.
Les også:
- [24.09.2003] Saksøker plateselskaper for ulovlig kopiering...
- [10.09.2003] 12-åring inngikk forlik med platebransjen
- [29.07.2003] Bunter Napster med CD-brennerverktøy
- [29.07.2003] Spår krise for musikkbransjen
- [16.07.2003] RIAA jaget en million fildelere
- [02.04.2003] Nye regler vil la deg bryte noen kopisperrer
- [16.12.2002] Slik blir de nye reglene for CD- og DVD-kopiering
- [12.12.2002] Ny EU-lov gjør MP3-kopiering ulovlig
- [11.12.2002] Nye regler nuller rettssaken mot DVD-Jon
Ifølge BBC News vil brukere som blir dømt for brudd på opphavsretten og skader som følge av dette, kunne få bøter i området 750 til 150.000 dollar. Men RIAA skal ha uttalt at organisasjonen kan være interessert i å diskutere forlik.
Ifølge BBC News vil RIAA først og fremst forfølge Internett-brukere som delere mange låter, men noen av stevningene er blitt utstedt på bakgrunn av så få som fem melodier, Om dette er tilstrekkelig for at RIAA vil gå til sak, er ukjent,
RIAA har tidligere sagt at organisasjonen vil bruke programvareroboter for å søke etter brudd på opphavsretten. Samtidig vil organisasjonen sende ut advarsler til universiteter og selskaper med krav om at illegalt materiale fjernes. I tillegg saboterer organisasjonen og dens allierte fildelingsnettverkene ved å tilby tilsynelatende kurante musikkfiler, men som egentlig kun innehold hvit støy.
Nyere utgaver av Kazaa-lite og Morpheus skal inneholde funksjonalitet som blant annet gjør det vanskeligere for eksterne aktører å skanne e-postadresser og filoversikter, samt å identifisere den enkelte bruker.
Her i Europa åpner nå også jussen for at platebransjen kan gå etter småbrukere. En rekke europeiske land har innført den nye og tøffere EU-loven som kalles Infosoc. Norge er forsinket, men loven vil trolig komme på plass i løpet av høsten.