JUSS OG SAMFUNN

Solaris og Linux kan få felles lisens

Sun-sjef Schwartz inviterer Linux-guru Torvalds til tête-à-tête om GPLv3 for både Linux og Solaris.

14. juni 2007 - 10:56

En revidert utgave av GNU General Public License (GPL) blir straks tilgjengelig for praktisk bruk. Fellesskapet rundt Linux og åpen kildekode er i gang med å diskutere hva som kan være hensiktsmessig å flytte til den nye GPLv3, og hva som er best å beholde under GPLv2.

Det vesentlige av Linux-kjernen er i dag lisensiert under GPLv2. Linux-gründer Linus Torvalds uttrykker fortsatt skepsis til GPLv3, samtidig som denne skepsisen er mindre nå enn den var i vinter.

I et innlegg 10. juni – Re: Dual-Licensing Linux Kernel with GPL V2 and GPL V3 – gjentok Torvalds at han ennå har til gode å se noen virkelig grunn til å lisensiere Linux under GPLv3.

Han presiserer samtidig at dersom Sun mener alvor med å lisensiere OpenSolaris under GPLv3, kan det være en grunn til å gjøre det samme med Linux, forutsatt at man samtidig kan unngå å ha to ulike Linux-kjerner under hver sin GPL-versjon.

Poenget her er at dersom Linux og OpenSolaris distribueres under samme lisens, vil det åpne for at kode fritt kan utveksles mellom de to.

OpenSolaris distribueres i dag under en egen lisens som i sin tid ble laget nettopp for å hindre utveksling av kode. Suns toppsjef Jonathan Schwartz antydet i vinter at han vurderer muligheten for å slippe OpenSolaris under GPLv3, som et alternativ til Suns egen lisens.

Torvalds er svært skeptisk til Sun, noe han understreker i et seinere innlegg, 12. juni under den samme tråden: Re: Dual-Licensing Linux Kernel with GPL V2 and GPL V3. Han mener at Suns engasjement for åpen kildekode ikke er helhjertet og absolutt ikke drevet av noe ønske om å hjelpe fram Linux. Torvalds tror Sun først og fremst er interessert i å få tak i Linux-drivere, slik at OpenSolaris kan fungere med mer maskinvare, men at de ikke vil slippe fri sine egne virkelige gullklumper som filsystemet ZFS.

– For Sun ville en GPLv3-versjon [av OpenSolaris] få dem til framstå i et godt lys, og likevel gi dem en anledning til å hindre Linux fra å få tak i det de har av virkelig interesse, slik at de kunne få kloa i deler av Linux uten å gi noe igjen (åh så deilig det er med lisensfragmentering).

Samtidig ligger det i dette innlegget en klar invitt til Sun:

– Kanskje ZFS er så verdifull at jeg kan være villig til relisensiere kjernen. Men for å være helt ærlig kan jeg nesten garantere at Sun ikke vil slippe ZFS under GPLv3 selv om de slipper andre deler. Fordi hvis de gjør det, vil de gi avkall på patentvernet. Ja, jeg er kynisk, og ja, jeg håper jeg tar feil. Og hvis jeg er feil vil jeg gladelig trekke tilbake alt det kyniske jeg har sagt om Sun.

Invitten er til og med personlig rettet til Schwartz:

– Den gode nyheten er at Jonathan Schwartz faktisk ser ut til å ha tilført Sun noe nytt, og jeg håper ved Gud at han virkelig tar åpen kildekode så på alvor som han sier at han gjør. Ikke misforstå meg: Jeg mener Solaris som virkelig åpen kildekode under GPLv3 ville være en virkelig bra sak, selv om det skulle ende opp med at koden bare går i den ene retningen.

Schwartz tok opp denne tråden i sin personlige blogg i går, under tittelen An OpenSolaris/Linux Mashup.

Han skriver at han liker retningen som GPLv3 har tatt og at OpenSolaris vil være lettere å tilpasse til GPLv3 enn til GPLv2. Han sier at Sun ikke har til hensikt å holde noe tilbake, og erkjenner at han er like interessert i å få tak i Linux-driverne som Linux er i å få tak i Sun-teknologier som ZFS, Crossbow og dtrace: «La oss slutte å kaste bort tid på å gjenoppfinne hjul som vi begge trenger for å gå framover.»

Schwartz forklarer at Sun er nødt til å bruke mye tid før de kan slippe sin teknologi i åpen kildekode, fordi så mye av den er avhengig av lisenser med tredje part og at det må forhandles om disse rettighetene.

Med direkte adresse til Torvalds skriver Schwartz:

– Jeg vil at du skal høre dette direkte fra meg. Vi [Sun] ønsker samarbeid. Vi ønsker å ta hverandre i hendene og bygge fellesskap. Vi har ikke til hensikt å holde noe tilbake eller trive med patenttull. For å bevise at dette tilbudet er ærlig ment, inviterer jeg deg hjem til middag hos meg: Jeg lager maten, du har med vin. En mashup i ordets sanneste betydning.

Dette kan være starten på en prosess der OpenSolaris og Linux får GPLv3 som felles lisens, og at kode fritt kan utveksles mellom operativsystemene. På sikt kan det til og med innebære at OpenSolaris og Linux smelter sammen.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.