BEDRIFTSTEKNOLOGI

Solflekker kan slå ut strømforsyning og telekommunikasjon

Flekkene som nå opptrer på solen er spennede, ikke bare for astronomene, men også for telekommunikasjonsselskapene og mange andre. Faren for vesentlige skader regnes dog som liten.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. okt. 2003 - 14:44

Flekkene som nå kan observeres, både på den siden av solen som nå vender mot oss og på siden som vender fra oss, kan ødelegge deler av infrastrukturen på jorden. Siden solen bruker omtrent fire uker på å dreie rundt sin egen akse, vil også solflekken på baksiden kunne påvirke oss innen et par uker.

Foto: SOHO

En av solflekkene som nå er synlig fra jorden, har siden mandag denne uken vokst seg ekstremt stor. Mens onsdag skjedde det en kraftig eksplosjon på randen av solskiven - trolig fra en nye flekk som holder på å vokse. Denne eksplosjonen vil føre til at en sterk geomagnetisk storm treffer jorden i kveld. I tillegg til nordlys kan en slik storm påvirke både strømkabler og telekommunikasjonsutstyr.

- Slike stormer kan føre til at det induseres strøm i kabler, spesielt hvis kablene er lange, forklarer Knut Jørgen Røed Ødegaard, stipendiat ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo, til digi.no.

Han forteller blant om et spesielt kraftig utbrudd på 1800-tallet som blant annet slo telegraflinjene.

- Hvis et slikt utbrudd hadde truffet jorden i dag, hadde vi ikke hatt mye infrastruktur igjen, sier Røed Ødegaard.

Den geomagnetiske stormen den gangen traff jorden etter bare 17 timer, mens det normalt tar to til tre dager fra et utbrudd skjer på solen til den vil merkes her på jorden.

- Konsekvensene av slike utbrudd vil avhenge mye av om utbruddene er rettet direkte mot jorden eller ikke, forteller Røed Ødegaard, men han understreker at den statistiske sannsynligheten for at utbruddene får alvorlige følger for oss på Jorden er lave.

- Men det er likevel snakk om kraftige utbrudd.

I tillegg til å kunne skape problemer for strømforsyningen, vil utbruddet kunne forstyrre radiosamband, spesielt de med lang bølgelengde, og ikke minst satellitter.

- Satellittene er spesielt utsatt, siden de befinner seg på utsiden av jordens beskyttende atmosfære, sier Røed Ødegaard og forteller at et tilsvarende utbrudd som skjedde i 1994 slo ut flere kommunikasjonssatellitter over USA, slik at store deler av befolkningen ble uten riksdekkende tv-sendinger i flere uker.

Solflekkene som nå er synlig på solen kan sees med det blotte øyet hvis man benytter solformørkelsesbriller.

Du kan lese mer om solflekkene på nettstedet Astronomi.no.

De nyeste bildene av solflekkene finner du på denne siden som drives av SOHO-prosjektet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.