ANALYSER

Solid fartøkning for det norske bredbåndet

Gjør det svært godt i internasjonal måling.

Norge kommer godt ut i Akamais nyeste måling av internetthastigheter. Men det er fortsatt en ganske stor andel kunder som knapt tilbys det en i dag vil definere som bredbånd.
Norge kommer godt ut i Akamais nyeste måling av internetthastigheter. Men det er fortsatt en ganske stor andel kunder som knapt tilbys det en i dag vil definere som bredbånd. Illustrasjon: Colourbox
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
21. des. 2015 - 07:40

Den gjennomsnittlige, målte internetthastigheten til norske bredbåndsbrukere har gått opp med 44 prosent på et år. Dette opplyser Akamai Technologies, et selskap som bistår distribusjonen av opptil 30 prosent av alt webinnholdet på nettet, i en fersk utgave av selskapets State of the Internet Report.

Den nye rapporten gjelder for tredje kvartal i år. Siden andre kvartal har den norske gjennomsnittshastigheten økt med 15 prosent, til 16,4 megabit per sekund. Det gjør at kun Sør-Korea (20,5 Mbps) og Sverige (17,4 Mbps) rangeres høyere. Det globale gjennomsnittet er på 5,1 megabit per sekund.

Ikke like raskt for alle

Dette betyr likevel ikke at alle i Norge har tilgang på slike hastigheter. Norge ligger ikke på mer enn 22. plass med 88 prosent i rangeringen av land hvor har en bredbåndshastighet på 4 megabit per sekund eller høyere. I Bulgaria og Sør-Korea har 96 prosent av brukerne tilgang på en slik hastighet eller høyere, mens andelen i Norge i alle fall ikke er høyere enn 93 prosent.

Ser man derimot på andelen som har tilgang på 10 megabit per sekund eller høyere, kommer Norge bedre ut, nærmere bestemt en åttende plass med 54 prosent. Denne andelen har vokst med 14 prosent det siste kvartalet og med 54 prosent det siste året.

Men Norge klatrer opp på en tredje plass når 25 megabit per sekund settes som minimum målt hastighet. 16 prosent av de norske brukerne har dette. I Sør-Korea er andelen 24 prosent, mens den er på 19 prosent i Sverige.

IPv6

I rapporten omtales også bruken av versjon 6 av internettprotokollen, IPv6, basert på trafikktallene til Akamai. Tallene viser at det er store variasjoner i hvor stor grad IPv6 er tatt i bruk.

Høyest er den belgiske andelen. 35 prosent av trafikken mellom Akamai og belgiske brukere skjedde med IPv6 i tredje kvartal. Det er flere norske nettilbydere som støtter IPv6, men Norge har ikke kommet med på topp ti i Akamais oversikt, hvor Tsjekkia ligger på tiende plass med 8,6 prosent.

De virkelig høye hastighetene i rapporten finner man i oversikten av maksimal, gjennomsnittlig forbindelseshastighet. Her Singapore på topp med 135,4 megabit per sekund. Beste europeiske land er Romania, med 72,9 megabit per sekund. Norge ligger her på 22. plass med 55,9 megabit per sekund, en økning på 35 prosent på et år. 

I praksis

Det er ikke alltid at topp internett-hastighet også betyr den beste opplevelsen. Akamai har også målt hvor lang tid det i gjennomsnitt tar for en brukerne i hvert land å laste en vilkårlig webside via fast og mobilt bredbånd. I Norge tar dette i gjennomsnitt henholdsvis 1963 og 2810 millisekunder.

Via fast bredbånd går det raskest i New Zealand, med 1121 millisekunder, mens det er Iran som har kortest, gjennomsnittlig sidelastingstid via mobilbredbånd.

Det er mye som påvirker hvor langt tid det tar å laste en webside. Bredbåndshastigheten er én faktor, men også størrelsen på siden (antall byte), sammensetningen, bruken av bilder, samt ytelsen til nettleseren og enheten som brukes, er eksempler på faktorer som påvirker denne målingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.