Googles «nye» personvernretningslinjer er under etterforskning i flere europeiske land. I ble det kjent at selskapet har fått en bot 900 000 euro for å bryte den spanske loven for datavern. Det spanske datatilsynet, Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), mener at Google ikke tydelig nok forteller hva selskapet gjør med brukerne data når dataene fra en rekke av selskapets tjenester kombineres, slik personvernretningslinjene til Google åpner for.
– Inspeksjoner viser at Google samler personlig informasjon gjennom nærmere hundre tjenester og produkter som selskapet tilbyr i Spania, mens det i mange tilfeller ikke tilbyr adekvat informasjon om dataene som blir samlet, hvorfor de blir samlet og uten å innhente samtykke fra brukerne, sier den spanske datatilsynet i en uttalelse som er gjengitt av Reuters.
Datatilsynet mener at Google ikke i tilstrekkelig grad informerer brukerne om at selskapet skanner innhold i e-poster og filer for å vise annonser, og når slik informasjon foreligger, brukes en terminologi som er både upresis, uklar og med generiske uttrykk. Blant annet er det den omfattende bruken av uttrykk som «vi kan» og «det er mulig» som det reageres på.
Tilsynet opplyser også at Google bryter loven ved å bruke data som har blitt samlet inn til ikke-spesifikke formål, samt at selskapet oppbevarer denne informasjonen på ubestemt tid, og at brukerne noen ganger hindres i sin rett til å slette, aksessere eller endre disse dataene. Dessverre oppgis det ingen eksempler på dette i pressemeldingen fra AEPD.
Til Reuters sier Google at selskapet vil forsøke å forklare dets personvernretningslinjer til AEPD, men ellers vente med å avgjøre hva det vil gjøre inntil det har fått mulighet til å lese hele rapporten,
Google er eller har vært under etterforskning i seks europeiske land på grunn av personvernspørsmål, hvor disse spørsmålene blir behandlet med utgangspunkt i nasjonale lover. Også i Nederland har det nasjonale datatilsynet konkludert med at Google bryter loven. Dette ble kjent i slutten av november.
Etterforskningen pågår fortsatt i Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland.
Les også:
- [30.01.2015] Google endrer personvernpolicyen
- [09.01.2014] Smekk for Google
- [29.11.2013] – Google bryter loven
- [14.08.2013] – Ikke regn med at e-post forblir privat
- [26.06.2013] – Google behøver ikke å glemme deg
- [20.06.2013] Truer Google med bøter
- [23.04.2013] Tysk minibot til Google
- [03.04.2013] Google nekter å endre