Den norske IT-bransjen kan stå foran noen gigantsalg i ikke fjern fremtid.
Ryktene om salget av Posten-eide ErgoGroups Bluegarden har satt fart i spekulasjoner og meninger om statens rolle i den norske IKT-bransjen. Hvorfor skal staten eie mesteparten av Telenor og dermed EDB Business Partner, samt gjennom Posten eie ErgoGroup, spør mange.
De statskontrollerte selskapene utgjør tre av Norges fire største IKT-selskaper, bare med konkurranse fra IBM. Til sammen har de har over 18.000 ansatte.
digi.no har snakket med flere kilder i IKT-bransjen og to analytikere i store meglerselskaper, men det er bare Per Morten Hoff, leder av bransjeforeningen IKT-Norge som ønsker å stå frem med navn.
- Det er på tide med et statlig nedsalg, det offentlige bør ikke eie de tre største IKT-selskapene i Norge, mener Hoff. Med børsoppgangen en ser nå er det på tide å gjøre noe med det, nå kan man igjen få skikkelig betalt for selskapene, mener han
digi.no har gjennom våre samtaler med analytikere og bransjekilder fått listet opp mulige store utenlandske aktører som ønsker seg en bit av de norske markedet eller vil styrke seg. Målet er å skape et pan-nordisk marked. At storbanken Nordea nå oppretter en felles nordisk banksentral i Stockholm sammen med IBM understreker denne utviklingen.
Men størrelsen på EDB og ErgoGroup gjør at listen over mulige kjøpere er kort. Dette er kandidatene som analytikere og bransjen selv nevner:
- Amerikanske EDS og IBM - begge var med i kampen om EDB Fellesdata.
- I tillegg kommer outsourcingsgiganten CSC og Sverige-baserte TietoEnator og WM-data.
Hoff vil ikke spekulere i aktuelle kjøpere, men den svenske IDC-analytikeren Nils Molin kjenner det norske markedet svært godt. Her er hans analyse og spådommer:
Molin støtter Hoff og spår at det vil skje noe i ganske nær fremtid.
- Trenden er at multinasjonale selskaper kjøper seg opp i Norden, dette gjelder også Norge. Oppkjøpene er drevet av alle de store outsourcingskontraktene - at næringslivet setter ut sin IT-drift til profesjonelle leverandører, sier Molin til digi.no.
Den norske stat eier hele eller mesteparten av de tre største outsourcingsmiljøene - EDB, Telenor og ErgoGroup, poengterer IDC-analytikeren og spør "hvorfor?".
- Neste spørsmål blir derfor hvordan staten kan få mest mulig verdi for disse selskapene, sier han, og følger opp med et råd. Den norske staten burde legge ErgoGroup og Telenors outsourcingsvirksomhet inn i det sterkeste selskapet - EDB Business Partner, mener han.
På spørsmål fra digi.no gjennomgår han de forskjellige aktuelle kjøperne. At HP skulle være den mest aktuelle kandidaten er det kanskje ikke så mange som har tenkt på - for her i Norge ser nok de fleste på HP som en utstyrsleverandør.
- HP er en svært aktuell kandidat, selskapet driver blant annet IT-systemene til to av de største IT-selskapene i Norden - Nokia og Ericsson, men savner noe stort i Norge, mener IDC-analytikeren. I Norge drifter HP blant annet SAP-systemene for Hydro, men trenger kritisk masse og HP har åpenbart penger til å kjøpe noe stort.
CSC er også en mulig kandidat og det samme er IBM. CSC har tidligere uttalt at de ønsker å bli en av de fem største på outsourcing i Sverige og Norge, noe som må skje gjennom oppkjøp.
- IBM er ikke så store på outsourcingen i Norge, men selskapet har ambisjoner og gjør det svært godt i Sverige for tiden, blant annet med Nordea og applikasjonsdriften til Ericsson, sier Molin til digi.no.
Molin mener imidlertid at WM-data er en mer aktuell kandidat enn CSC.
- Jeg spurte nylig WM-datas toppsjef Crister Stjernfelt om Norge og han sa at "der har vi ikke kritisk masse, det må vi gjøre noe med, men organisk vekst går for tregt". Dette betyr at WM-data ønsker å kjøpe noe og de har med blant annet Wallenberg-familien i ryggen råd til noe stort. Men først skal WM-data svelge unna kjøpet av Novo Group i Finland. I Danmark har WM-data problemer, så nå er det Norge WM-data vil fokusere på, mener Molin.
Han tror derimot ikke at TietoEnator er en så aktuell kjøper.
- TietoEntator har hittil kjøpt mer vertikale nisjeselskaper, blant annet bankdatasystemene til Ementor, gamle Provida.
EDS har ikke vært så aktive i Norden og Molin har ingen meninger om de vil være en aktuell kjøper.
EDB-sjef Endre Rangnes vil ikke kommentere saken og referer til sin styreformann, Telenor-ansatte Bjarne Aamodt.
- Dette er fornuftige tanker, IT-bransjen er inne i en konsolidering og dette vil forsette. Men jeg kan av prinsipp ikke kommentere våre synspunkter og planer, sier Aamodt til digi.no.
Ergo-sjef Per Andersen avholder seg også fra å kommentere saken og spekulasjonene.