Til nå har de fleste antivirusprodukter for Linux vært produkter for integrasjon med e-postservere, for å filtrere vekk virus i e-post rettet for Windows-brukere. Markedet for antivirusklienter som skal beskytte Linux-brukerne, er mikroskopisk. Årsaken er selvfølgelig at utvalget av virus til Linux også er forsvinnende lite, i hvert fall sammenlignet med det som er blitt laget for Windows.
Det er flere årsaker til dette. Det antas å være vanskeligere å lage effektive virus og ormer til Linux en til Windows, både av arkitekturmessige årsaker og at brukerne stort sett ikke er logget på med superbrukerrettigheter, noe som er svært utbredt blant Windows-brukerne. En annen årsak er selvfølgelig at nedslagsfeltet for Windows-virus er langt større enn målgruppen for Linux-virus. De fleste som lager virus og ormer i dag, gjør dette for å oppnå noe, enten det er berømmelse eller økonomiske fordeler. Siden langt flere benytter Windows enn Linux, er også mulighetene til å oppnå resultater mye større.
Men nå mener antivirusselskapet Grisoft, blant annet kjent for den populære og - for ikke-kommersielle brukere - fritt tilgjengelige antivirusklienten AVG Free Edition, at situasjonen er i ferd med å endre seg. Ifølge Vnunet.com mener selskapet at det bare er et spørsmål om tid før også Linux i bredt omfang blir et mål for utgivere av virus og annen skadelig programvare.
- I de siste årene har vi sett at en stabil vekst i bruken av enterprise Linux-applikasjoner, og det er bare et spørsmål om tid før vi kan vente å se virusangrep rettet spesielt mot disse brukerne, sier Michael Forman, en partner ved AVG UK, til Vnunet.com.
Samtidig forteller Foreman at Grisoft nå forbereder lanseringen av det han hevder er det første kommersielt utviklede antivirusproduktet for Linux som tilbys gratis til brukerne. I den forbindelse har Grisoft opprettet en ny divisjon dedikert for Linux-beskyttelse.
Programmet, AVG Free Edition for Linux, skal både kunne oppdatere seg selv og laste ned oppdatert virusinformasjon.
Ifølge Vnunet.com er Grisoft involvert i flere Linux-prosjekter, blant annet RedirFS-prosjektet for filsystem aksesskontroll i Linux-kjernen, samt sponsing av studenter som arbeider med Linux-utvikling ved Universitetet i Brno i Tsjekkia.