I februar ble det kjent at konsulentselskapet Unilog som overbeviste München by om å bytte ut Windows med Linux på 14.000 PC-er, har fått i oppdrag fra myndighetene i Paris om å utrede mulighetene for en tilsvarende overgang i den franske hovedstaden.
Les også:
- [27.11.2006] Frankrikes parlament vil bytte til Linux
- [13.10.2004] Frankrike skal bidra til kinesisk Linux
- [12.07.2004] Fransk departement erstatter Windows med Linux
- [31.03.2004] Mandrake reddet fra konkurs
- [13.02.2004] Paris by vurderer overgang til Linux
Ifølge International Herald Tribune skulle utredningen vært overlevert til rådhuset i Paris tirsdag denne uka. Fra Unilog får ikke digi.no bekreftet annet enn at det er bestemt å ikke gi pressen noen som helst form for innsyn i denne saken.
Utredningen skal gjelde mer enn 15.000 PC-er og servere.
Frankrike har en egen sterk Linux-leverandør, Mandrakesoft, og det tidligere statseide serverselskapet Bull har spesialisert seg på Linux-baserte løsninger.
Hovedstadsavisa Le Monde skriver at på krav fra De grønne, vil Unilogs utredning bli gjenstand for intense politiske diskusjoner de nærmeste ukene. Den endelige avgjørelsen tas av borgermester Bertrand Delanoë tidlig i 2005.
Linux er overhode ikke nytt for myndighetene i Paris. I 2001 ble det gjennomført en overhaling av byens nettsteder, gjennom en åpen kildekodeløsning døpt Lutèce. Et tjuetalls franske byer, også storbyer som Bordeaux, har også erfaring med Linux og applikasjoner i åpen kildekode.
Ifølge Le Monde er den administrative databehandlingen i Paris preget av foreldet teknologi og dårlig sikkerhet, og systemet er modent for en nærmest total overhaling. Avisa skriver at Microsoft skal ha tilbudt rabatter på mer enn 60 prosent. Myndighetene og Microsoft France bekrefter at det har vært forhandlinger, men ingen har kommentarer til det konkrete tallet. Begge erkjenner også at lisenskostnader er en forholdsvis liten del av det man må forvente å betale for å få et moderne IT-system, og at det er helheten som teller når den endelige avgjørelsen skal tas.
Den franske regjeringen ivrer for å gjøre mer bruk av Linux og åpen kildekode, uten å gå så langt som til å signalisere noen fullstendig overgang. Finansdepartementet har allerede 25 prosent av serverne sine under Linux. Forvaltningsminister Renaud Dutreil sa i juni i år at større bruk av fri programvare kunne bidra til å halvere utgiftene til statlig programvare.
I en oversikt over Linux-bruken i offentlig virksomhet i Frankrike, oppsummerer avisa Libération at bruken preges av betraktninger rundt nytte og økonomi, og der det er teknisk sett hensiktsmessig. Lille bruker mye Linux innen tjenester mot publikum, Besançon er et eksempel er utdanningssektoren har valgt Linux på serversiden. Det er ingen eksempler på utstrakt bruk av Linux på klientsiden.