SIKKERHET

Spesielt IoT-enheter er utsatt for ny Linux-skadevare som går under radaren

Shikitega er vanskelig å oppdage. Den sniker seg under radaren med avanserte teknikker og utnytter flere sårbarheter.

Illustrasjonsbilde av skadevare slik Midjourney-AIen ser det.
Illustrasjonsbilde av skadevare slik Midjourney-AIen ser det. Are Thunes Samsonsen, Midjourney
15. sep. 2022 - 12:00

AT&T Alien Labs oppdaget nylig en ny type skadevare som angriper Linux-systemer. Skadevaren har fått navnet Shikitega og benytter avanserte teknikker og metoder for å snike seg under radaren og inn i sårbare Linux-systemer.

Begynner med en knøttliten fil

Det hele begynner med en knøttliten fil på bare 376 bytes, som er første trinn. Fra denne vil skadevaren pakke ut og dekode progressivt større og større biter av seg selv, trinn for trinn. Dermed ser ikke beskyttelsesprogramvaren mer enn en liten del av gangen og risikerer derfor å ikke merke at noe galt er på gang. Dermed kan skadevaren snike seg under radaren.

Det hele begynner med en fil på bare 376 bytes. <i>Skjermbilde:  AT&T Alien Labs</i>
Det hele begynner med en fil på bare 376 bytes. Skjermbilde:  AT&T Alien Labs

– Trusselaktører fortsetter å lete etter måter å levere skadevare på, og nye måter for å holde seg under radaren og unngå å bli oppdaget, uttaler AT&T Alien Labs-forsker Ofer Caspi. Shikitega-skadevaren leveres på en sofistikert måte, den bruker polymorfe koder, og den leverer «nyttelasten» gradvis slik at hvert trinn kun avslører en liten del av det hele. I tillegg misbruker skadevaren kjente vertstjenester i skyen som vert for sine kommando- og kontrollservere.

Uklart formål

Det er noe uklart hva Shikitega forsøker å oppnå.

Noen elementer av den kan tyde på at den er ment å i det skjulte grave kryptovalutaen Monero på systemene den tar over, men det er i så fall neppe eneste formål. den forsøker også å laste ned og kjøre Mettle, noe som kan tyde på at den forsøker å ta over kontrollen av maskinens web-kamera, i tillegg til for eksempel å overvåke innlogging og lignende og dermed stjele passord og annen hemmelig informasjon.

Shikitega forsøker å laste ned ekstra kommandoer som kjøres i minnet uten å lagres til disk. Slik forsøker det å unngå å bli oppdaget. <i>Skjermbilde:  AT&T Alien Labs</i>
Shikitega forsøker å laste ned ekstra kommandoer som kjøres i minnet uten å lagres til disk. Slik forsøker det å unngå å bli oppdaget. Skjermbilde:  AT&T Alien Labs

Skjuler seg godt og utnytter eldgammel sårbarhet

Bare en liten del av kommandoene Shikitega forsøker å kjøre, kjøres direkte fra skadevaren. AT&T Alien Labs fant for eksempel ut at den forsøker å laste ned en rekke ekstra kommandoer som den forsøker å kjøre i minnet på maskinen, uten at nedlastingen lagres til disk. Dette gjør det ekstra vanskelig å oppdage angrepet mens det skjer.

Shikitega forsøker også å utnytte to kjente sårbarheter i Linux. Begge er for lengst tettet, men langt fra alle systemer blir oppdatert så ofte som de burde, og spesielt IoT-enheter er ennå sårbare for gamle feil som dette. De to sårbarhetene er CVE-2021-4034, også kjent som PwnKit og CVE-2021-3493.

Førstnevnte ble oppdaget tidligere i år, men hadde da eksistert i hele 13 år.

En ny skadevare bruker piksler i bildefiler til å skjule ondsinnet kode, noe som gjør det svært vanskelig å oppdage.
Les også

Denne skadevaren skjuler seg i pikslene til bildefiler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra