Sykehus preges av hektisk aktivitet. Med både stab og medisinsk utstyr i konstant bevegelse er det tilnærmet umulig å vite hvor bemanning og kritisk utstyr til en hver tid befinner seg.
Ahus har i likhet med St.Olavshospitalet i Trondheim blitt rangert blant Europas mest moderne sykehus.
Universitetssykehuset vil nå ta i bruk RFID i stor skala. Med sporingsteknologi skal sykehus ha oversikt over hvor alle leger, pasienter, hjertestartere og annet kritisk medisinsk innhold og utstyr befinner seg.
En RFID-brikke integrert i begge lokk skal holde styr på medisinene til pasientene som sendes i rørpostpatronen.
Hver tablett, ampulle eller sprøyte er pakket i egen pose merket med legemiddelets navn, pasientens navn, og tidspunktet for medisinering. Alle posene merkes for å kunne avleses elektronisk og dermed sikre at riktig pasient får riktig legemiddel.
- Vi har mange kilometer med rørpost. RFID skal knytte brikken mot patronen slik at vi kan holde styr på for eksempel narkotiske midler med sensorer som følger med hvor patronen er til enhver tid, framholdt prosjektleder i EL&IKT ved Nye Ahus, Karl Otto Jansen, ved årets RFID-seminar.
Legen forordner hva pasienten skal ha av medisiner og legger det inn i pasientens journal. Med sporbarhet til maskinen kan alle medisiner til en pasient spores opp fra lab til personen.
Sporingen sikrer mot feil bruk og gir den nødvendige dokumentasjon, framholder Jansen.
I tillegg har sykehuset innført overfallsalarmer for brukere som kan bli utsatt for vold og trusler. Brikken har en eller to trykknapper og kan henges i et bånd rundt halsen.
En personbrikke med festeklype lokaliserer personer.
Ahus har dessuten innført en såkalt småbarnsbrikke som festes rundt håndleddet for å overvåke småbarn eller pasienter med demens eller alzheimer.
Forsøk på fjerning av brikken vil utløse en sabotasjemelding. Brikken gir eksakt lokasjon, identifikasjon og status i sanntid.
Spebarnsbrikken festes rundt ankelen og varsler hvis det blir brutt. Det gir en detektering av feil kombinasjon av mor og barn og kan varsle når barnet nærmer seg en overvåket utgang ved sabotasje.
Mødrene på sin side får utstyrt en brikke som bæres på håndleddet og som registrerer feil kombinasjon av mor og barn.
I tillegg har Ahus innført utstyrsbrikkker for å lokalisere og overvåke portabelt utstyr og ID-kort med PKI-identifisering som gir oversikt over hvor personalet befinner seg.
- Sporing på utstyr er svært hensiktsmessig når vi skal se om kritisk utstyr er i bruk eller ikke, forteller Jansen.