Markedet for SSD-disker har steget kraftig siden nyttår, både i Norge og internasjonalt. I kjølvannet av flomkatastrofen som rammet Thailand i fjor høst ble store deler av verdensproduksjonen av mekaniske harddisker bokstavelig talt satt under vann.
Det førte til store leveringsproblemer og påfølgende prisvekst, men også økt etterspørsel etter SSD-disker. Dessuten har nye og svært tynne bærbare PC-er skapt etterspørsel etter denne type lagringsmedier. Da skulle man tro at prisene ville stige til himmels, men så har ikke skjedd. Tvert mot.
– Prisfallet har vært på mellom 20 og 40 prosent siden nyttår, sier Frode Hammer som er innkjøpsdirektør i Komplett. Han forteller at veksten i etterspørsel har vært stor. Fra nyttår til nå har veksten vært på nesten 50 prosent i forhold til samme periode i fjor.
At aktørene som lager SSD-disker har økt produksjonen betydelig, både for å møte økt etterspørsel og demme opp for konsekvensene etter flommen i Thailand, er sannsynlig. Men Hammer vil ikke spå for mye i hvor prisene vi gå for SSD-disker utover året.
– Jeg tror prisene vil stabilisere seg, men det er vanskelig å si. Men det er ikke unormalt med en mer stabil utvikling etter at prisene har falt kraftig, sier Hammer.
Når det gjelder de mekaniske diskene er markedet preget av stabilitet.
– Prisnivået er noe høyere enn før flommen, og det er noe dårligere tilgang men mye mindre merkbart nå. Det går greit å få tak i varer og prisene har stabilisert seg på et fornuftig nivå, sier Hammer.
Han tror ikke på at SSD-diskene vil ta over for de mekanisk-drevne diskene med det første.
– Det er mange som har behov for større disker og det dekkes av mekaniske. I markedet for disker på mellom 120 til 128 GB er det SSD som gjelder, men større SSD-disker er forholdsvis mye dyrere enn mekaniske. Det er fortsatt et marked for begge deler, sier Hammer til digi.no.
Les også:
- [05.02.2013] Venter harddisk-smell
- [24.01.2012] Tror på vendepunkt for SSD i 2012
- [22.11.2011] – Verre enn ventet
- [28.10.2011] Kaos i harddisk-markedet