KARRIERE

Stadig færre kvinner i IKT-bransjen

Stadig færre jenter velger å utdanne seg innen IKT-fag, noe som gjør mange bransjeledere bekymret.

Ifølge statistikken fra Samordna opptak, utgjorde kvinneandelen i år bare 9,1 prosent av antall søkere på IKT-fag til NTNU. Til sammenligning var prosentandelen i 2002, 26 prosent.

IKT-bransjen ønsker å få opp kvinneandelen og selskaper som Telenor Forskning og Utvikling, Accenture, DNV Software, Norsk Hydro Produksjon og er med og sponser «Jenter & Data».

- Det er lettere å få kvinnelige ledere i forhold til nyutdannede. Det er rett og slett ikke nok søkere og vi er avhengige av at det utdannes flere, sier administrerende direktør Jon Øyvind Eriksen i Kantega til digi.no.

Jenteandelen på IT-studier viser en kraftig nedgang. Mens det rett før 2000 var nærmest 50 prosentfordeling av jenter og gutter på universitetsnivå, er andelen nå sunket til kanskje 15 prosent, mener prosjektleder Fredrik Syversen i IKT-Norge.

- Den lave jenteandelen gjør det ekstra viktig at de som har fått plass takker ja, sier Kjell Bratbergsengen. Han er professor og instituttleder ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU. Bratbergsengen er faglig ansvarlig for Jentedagen.

Når det gjelder jobbmuligheter, kan jentene trygt si ja til datastudier ved NTNU, mener han.

- Avgangskullene viser at jentene er attraktive og ofte får jobber i konkurranse med guttene. IT-bransjen er mannsdominert, men næringslivet erfarer det samme som NTNU; at kvinner tilfører datafaget viktig kompetanse, forklarer han.

I Kantega utgjør kvinneandelen 26,1 prosent. En av tre kvinner sitter i styret og to av fire avdelingsledere er kvinner. I toppledelsen er tre av ni ledere.

Mindre enn ett år etter at Kantega ble til, kan bedriften skilte med en lønnsomhet utenom det vanlige. Siden i fjor sommer er bemanningen utvidet fra 40 til 46, og flere nyansettelser blir det.

Omsetningen første halvår i år økte til nesten 19 millioner kroner, der over 80 prosent av omsetningen kommer fra langsiktige kunderelasjoner. Selskapet har fire av Norges fem største bedrifter på kundelisten. Resultatet før skatt gav 2,4 millioner kroner.

    Les også:

- Vi vil svært gjerne ha tak i flere kvinner, framholder Eriksen som ønsker seg mer jevn kjønnsfordeling. Han erkjenner at det ikke finnes mange kvinnelige systemutviklere i markedet.

IT-konsulentselskapet Kantega har kunder som DnB Nor,GassCo, Enova, Norsk Hydro, SpareBank 1, Statoil, Telenor og Toyota.

- Vi er størst utenfor Trøndelag, men de nasjonale kundene betjener vi i stor utstrekning fra Trondheim, sier Eriksen.

Når arbeidsstokken skal utvides ytterligere, er ønskekandidaten hos Kantega dyktige kvinnelige java-programmerere som har evne til å tenke nytt.

Kantega-staben ble nylig forsterket med universitetslektor Steinar Line, mannen som er kåret til beste IT-foreleser ved NTNU og har egen fanklubb blant studentene. Hos sin nye arbeidsgiver skal Line styrke selskapets kurssenter innen java-programmering og systemintegrasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.