Kvinneandelen i IT-bransjen er lav, men økende. Det viste en undersøkelse fra TNS Gallup i regi av ODA-nettverket på forsommeren.
Blant respondentene som jobber med IT-utvikling eller programmering, sier rapporten (pdf) at det er 31 prosent kvinner og 69 prosent menn.
Bakgrunn: Flere kvinner blir utviklere
Nytt nettverk
En som ønsker å bidra til å øke andelen ytterligere er Alexandra Leisse, leder for interaksjonsdesign i konsulentselskapet Iterate.
Hun tar nå initiativ til en kodeklubb for kvinner: Rails Girls Oslo.
Første skritt er en gratis to-dagers workshop i Oslo i neste måned, der deltakere i alle aldre kan få en praktisk introduksjon til webutvikling. Ingen erfaring er påkrevet.
Rails Girls er en internasjonal bevegelse startet i Helsinki i 2010, der den første workshopen trakk over 100 kvinner.
En av gründerne, finske Linda Liukas, har pekt på at bakgrunnen var at MySQL, SSH, IRC, Linux og Nokia «alle ble utviklet i Finland av menn. Dette i et av verdens mest likestilte land».
Konseptet som siden er spredd til over 30 land, der flere tusen kvinner har deltatt, kommer nå til Norge for første gang.
Les også: Ba Telenor jakte kvinnelig toppsjef
Mer enn bare Rails
Navnet stammer fra rammeverket Ruby on Rails, men ikke fortvil hvis dette eller andre teknoforkortelser er ukjente for deg. Alt blir forklart på workshopen.
- Ruby var det første programmeringsspråket jeg forsto. Terskelen er lav og det går raskt å få opp noe. Det kan være et godt rammeverk og springbrett for videre forståelse, mener Leisse.
Det er heller ikke slik at Rails Girls skal handle om Ruby. Egentlig dreier dette seg mer om å få en grunnleggende forståelse for konseptene som ligger bak utvikling.
En kodeklubb eller en møteplass for kvinner der utvikling er mer fremtredende, er noe interaksjonsdesigneren fra Iterate har savnet.
Alexandra er egentlig utdannet Opera-sangerinne, men har nå over 20 års erfaring fra IT-bransjen. Omtrent like lenge har hun jobbet med web, interaksjonsdesign og hun er tidligere community manager i Qt (eks Nokia/Trolltech) og UX-designer i CFengine.
Som teknolog er hun selvlært.
- Jeg vurderte å studere informatikk, men ble litt skremt av matematikken. Det er nok et klassisk tilfelle, sier hun.
I bransjen har hun ofte jobbet i miljøer preget av nesten bare menn. Og mener at team går glipp av mye uten impulser også fra kvinnene.
Ellers var Alexandra Leisse også tidlig med på Girl Geek Dinner, men sier den møteplassen ikke var helt det hun hadde håpet på.
Det finnes en rekke miljøer og initiativ for IT-kvinner i Norge allerede, Leisse nevner også ODA-nettverket som hun betrakter som veldig profesjonelt, men uten det fokuset på utvikling eller programmeringsforståelse hun savner.
- Jeg har også deltatt på en del meetups, men ender ofte opp som eneste kvinne til stede.
Med Rails Girls er målet å få i stand et fora eller en møteplass for kvinner som har lyst til å programmere, forklarer Alexandra.
- Det har jeg ikke sett så mye til. Det er mye om kvinner og lederroller innen IT, men lite for de som ønsker å programmere og fikle med teknologi, mener hun.
Så du denne? Derfor har India så mange, og Norge så få IT-kvinner
Spent på etterspørelsen
Hvorvidt workshopen, som avholdes et sted i Oslo sentrum rett over sommerferien, blir starten på en mer permanent kodeklubb gjenstår å se.
- Det hadde vært kjekt å følge opp etter workshopen. I andre Girls Rails-avdelinger som den i Berlin er de flinke og folk møtes en gang i måneden. Dette blir selvsagt avhengig av etterspørsel. Dette er heller ikke noe jeg kan håndtere alene, men noe man må la vokse for å se hva som kommer ut av det.
- Hva kan deltakerne på den første workshopen vente seg?
- Programmet er lagt ut på eventsiden, ta en titt der. Deltakerne får forklaring fra mentorer om hva som trengs, hva som bygges og hva alle forkortelsene betyr. På slutten av dagen skal alle ha bygget en enkelt webapplikasjon. Noe å vise frem. Det blir fokus på læring og mestering, sier Leisse.
- Og hvilke forkunnskaper bør deltakerne ha?
- Ingen. De må kunne lese og skrive. Og ha med seg en laptop.
Workshopen blir for øvrig avholdt på engelsk.
Ser lite overlapp
Alexandra ser ikke noe særlig overlapp mellom sitt initiativ og de øvrige kvinnenettverkene.
Men dersom det motsatte skulle vise seg å være tilfelle, er hun åpen for å slå Rails Girls-initiativet sammen med andre.
Les også: Tungvektere gir støtte til språket R