OPPSTARTSBEDRIFTER

Starter opp hardware-inkubator med egen IoT-lab

Telenor er med på ny gründersatsing i Trondheim.

Telenor og Wireless Trondheim åpner en ny IoT-lab i Trondheim tidlig neste år. Satsingen blir del av den nye inkubatoren Faktry.
Telenor og Wireless Trondheim åpner en ny IoT-lab i Trondheim tidlig neste år. Satsingen blir del av den nye inkubatoren Faktry. Bilde: Telenor
25. sep. 2017 - 17:00

Faktry er navnet på en ny inkubator i Trondheim. Her skal oppstartbedrifter utvikle fysiske produkter. 

Det skal favne alt fra mikroelektronikk til større mekaniske løsninger. Lokalene på rundt 1300 kvadratmeter er lagt til industriområdet Sluppen, som tidligere har vært brukt av gamle Trondheim E-verk.

– Vi har tjuvstartet så det er allerede sju selskaper som har flyttet inn i midlertidige lokaler, før det blir offisiell lansering i november, sier inkubatorleder Kristine B. Fredriksen til digi.no.

I tillegg til kontorfellesskap blir det en elektronikklab kalt IoT Protolab som skal stå ferdig i januar. Et eget grovverksted vil ta opp ytterligere 200 kvadratmeter.

Åpner lab for tingenes internett

Initiativtakerne er NTNU Accel, Wireless Trondheim og kaffe- og eiendomskonsernet R. Kjeldsberg.

Telenor og Wireless Trondheim skal dessuten åpne en tingenes internett-lab kalt IoT Protolab over nyttår, som også blir del av Faktry.

– Fortell hva slags fysiske produkter inkubatoren vil satse på?

– Det er mye knyttet til tingenes internett. Telenor har tatt initiativ til å bygge opp IoT Protolaben på Faktry. Det blir en moderne elektronikklab. Av selskapene som allerede har flyttet inn har vi blant annet et selskap kalt Smart Cylinders. De utvikler et flåtesystem for propanleverandører. Voico som utvikler støykansellerende hodesett til profesjonell bruk i for eksempel call sentre, er et annet eksempel, sier inkubatorlederen.

Fredriksen, som også leder teknologi og innovasjon i R. Kjeldsberg sier det er veldig gøy at de har fått Telenor med på satsingen.

– Det betyr at selskaper som vil utvikle framtidens IoT-løsninger får tilgang til en helt moderne elektronikklab. Telenor vil også stille med mentorer og de skal arrangerer hackatons for studenter, forskere og oppstartbedrifter, sier Fredriksen.

– Data er vår tids kontinentalsokkel

Telenor opplyser at laben, som skal dele erfaringer og samarbeide med den eksisterende AI-laben selskapet har etablert sammen med NTNU, særlig skal jobbe med LPWAN ((Low Power Wide Area Network), for teknologi og applikasjoner.

Det er en kommunikasjonsteknologi med lang rekkevidde og lavt energiforbruk, og en samlebetegnelse som inkluderer blant annet teknologiene LoRaWAN og NB-IoT.

– Fremtiden tilhører dem som kan foredle og anvende data på nye måter. Data er vår tids kontinentalsokkel og vi i Telenor vil bidra til å bygge en sterk norsk digital industri. IoT Protolab skal være en møteplass hvor studenter, gründere og bedrifter kan eksperimentere og teste løsninger basert på neste generasjons IoT-teknologier, uttaler Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

Skal reise kapital

Faktry vil kunne bidra også med kapitalinnsprøytning til oppstartbedrifter, men det er for tidlig å navngi hvilke investorer som er med.

– Det vil også være muligheter for kapitalinnhenting og hjelp til finansiering. Dette er en inkubator og ikke bare et kontorfellesskap, så det blir en del tjenester på toppen, sier Fredriksen.

De som ønsker innpass på Faktry må gjennom en liten søknadsprosess. En plass koster fra 3 500 kroner i måneden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Kandidater blir valgt ut på bakgrunn av team, hva slags type produkt man utvikler – at det passer inn, og hvor god framdrift man har, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.