Sikre offentlige nettjenester krever at innbyggerne legitimerer seg. Statens egen MinID 3.0, som ble lansert i november, skal bare være en av flere alternative løsninger.
Det mangler ikke på tilbydere av eID, men myndighetene har ønsket å gjøre det brukervennlig å benytte offentlige nettjenester med høy sikkerhet.
Derfor har IT-direktoratet (Difi) den siste tiden forhandlet om å støtte allerede etablerte, privateide tjenester som BankID eller Buypass-kortene som brukes av Norsk Tipping.
Men det blir ingen tilknytning mellom BankID og offentlig eID i denne omgang.
- Difi har avvist tilbudet vårt, opplyser BankID Norge, som taler på vegne av den norske banknæringen, i en pressemelding.
Dermed vil ikke det blå sikkerhetskortet som brukes av 2,3 millioner nordmenn kunne brukes som inngangsport til offentlige nettjenester.
- Vi stiller oss undrende til beslutningen og mener at den ytterligere vil forsinke utbredelse og bruk av eID i offentlig sektor, uttaler daglig leder Semming Austin i BankID Norge.
Difi hadde ingen innsigelser til BankID som produkt, eller sikkerheten de tilbyr. Avslaget skyldes at Difi ønsket en ekstra krypteringsløsning. Dette var en funksjon som Difi opplever at BankID ikke leverte fullgodt i forhold til kravene de stilte.
- Det er meldingskryptering som viste seg å være bøygen i forhold til BankID og som var årsaken til avvisningen. Meldingskryptering er rett og slett det å kode eller sikre meldinger som går fra deg til for eksempel fastlegen din, slik at bare rett mottaker kan låse opp og lese den enkelte meldingen, sier Difi-direktør Hans Christian Holte til digi.no.
De to andre aktørene som Difi har forhandlet med, Buypass og Commfides har derimot leverte kvalifiserte tilbud.
- Begge disse får i dag tilsendt tilbudsbrev om å inngå kontrakt, sier Holte, som likevel må innrømme at han synes det var synd at BankID ikke nådde opp.
Ifølge Holte har Buypass og Commfides rundt 300.000 - 400.000 brukere i dag.
Dersom også BankID hadde blitt valgt kunne altså statens ID-portal støttet nesten ti ganger så mange brukere fra dag én.
Konsekvensen blir at det kan ta lenger tid før nettjenester med høyeste sikkerhetsnivå tilbys innbyggerne.
Difi-sjefen velger å se det positive i at de i dag går ut med tilbud til de to andre eID-leverandørene.
- Utbredelsen kan gå ganske radig når folk begynner å bruke tjenester med høyeste sikkerhetsnivå, og ikke minst når offentlig sektor begynner å tilby gode tjenester.
I løpet av de nærmeste ukene tar IT-direktoratet sikte på å gå igang med det første pilotprosjektet. I første rekke dreier det seg om tilgang til elektroniske resepter.
- Offentlig sektor har ikke veldig mange klare tjenester, så mye av ansvaret for den videre utviklingen ligger nå hos den enkelte offentlige virksomhet, avslutter Hans Christian Holte.
Les også:
- [30.06.2011] Venn deg til dette symbolet
- [12.04.2010] To millioner kan kaste PIN-kodene
- [15.03.2010] Vil bruke BankID mot offentlig sektor
- [26.11.2009] ID-porten og MinID 3.0 er klar