JUSS OG SAMFUNN

Statens første friprog-løsning er klar

- Nå må vi høste erfaringene med delingskulturen, på godt og vondt, sier fornyingsminister Grande Røys.

Sven Aanesen i Making Waves demonstrerte i dag løsningen de har laget for fornyingsminister Heidi Grande Røys.
Sven Aanesen i Making Waves demonstrerte i dag løsningen de har laget for fornyingsminister Heidi Grande Røys. Bilde: Marius Jørgenrud
17. des. 2008 - 15:03

Staten lanserte i dag en flunkende ny nettbasert løsning for utfylling av reiseregninger. Umiddelbart høres det ikke så viktig ut, men tilbudet er opprinnelig en av de mest populære av alle på offentlige nettsteder.

Løsningen markerer også et spennende startskudd for regjeringens aller første programvareprosjekt der kildekoden deles fritt ut.

- Vi er i startfasen og dette er det første prosjektet vi prøver ut deling på. Nå må vi høste erfaringene som dette gir på godt og vondt. Erfaringene fra delingsbiten er noe vi tar med oss videre. Poenget er at vi tør prøve. Jeg vil gjerne at dette blir en suksess, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Reiseregningen.no er laget på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD), og løsningen er utviklet i Adobe Flex av konsulentselskapet Making Waves. Billig ble det også, ifølge statsråden.

- Dette har kostet om lag 1,2 millioner kroner. Det er nærmest gratis sammenlignet med hva vi bruker på Altinn, sier Røys.

Ifølge Making Waves lagres brukerdataene i løsningen lokalt på PC-en som XML-filer. Det gir den fordelen at det er enkelt å integere dette med andre systemer.

Dette har kostet om lag 1,2 millioner kroner. Det er nærmest gratis sammenlignet med hva vi bruker på Altinn. - Flex ble valgt fordi det gir mulighet for en desktopversjon. Det ga oss også muligheten til å lage løsningen mer dynamisk og smidig i forhold til brukervennlighet. Det er rett og slett litt mer fremtidsrettet, forteller utvikler Sven Aanesen i Making Waves.

Men nettopp fordi løsningen deles ut som åpen kildekode kan hvem som helst videreutvikle løsningen, også i andre plattformer.

- Noen kan alltids porte dette til en vanlig webskjema-løsning dersom de ønsker det, sier politisk rådgiver Jørund Leknes i FAD.

Opprinnelig var planen å gi ut kildekoden basert på GPL-lisensen. Men FAD snudde og valget falt til slutt på en BSD-lisens. Denne innebærer at hvem som helst kan bruke grunnlaget videre i egne prosjekter.

Dermed har både åpne og lukkede prosjekter lov til å nyttiggjøre seg av koden, også de som selv ikke tilbyr egen kode videre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

- Dette er en lisenstype som er veldig fleksibel, og det er veldig fritt for den enkelte hvordan de velger å bruke kildekoden videre. Samtidig ønsker vi gjerne at alle endringene som skjer tilfaller oss og alle andre. Dette er en dugnad, og selv om ikke alle møter opp til dugand, så håper vi det blir mange nok, forklarer seniorrådgiver Lars van Marion i FAD.

Dugnad hjelper imildertid ikke alltid. For videreutviklingen av dette programmets del kan det ifølge van Marion også bli snakk om bestilling av ytterligere funksjonalitet.

- Gjennom åpenhet er det et oppriktig ønske om at flere vil delta til å utvikle programmet videre. Kanskje også i sidespor for eksempel for privat næring. Det blir fritt fram for å lage moduler og endre løsningen, forteller Røys.

Du kan prøve den nye løsningen på www.reiseregningen.no.

Kildekoden ligger tilgjengelig på nettstedet coderesort.com. (Krever registrering)

Regjeringen ønsker å stimulere til en delingskultur og offentlig sektor og deler derfor ut kildekoden til Reiseregningen.no
Regjeringen ønsker å stimulere til en delingskultur og offentlig sektor og deler derfor ut kildekoden til Reiseregningen.no
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.