Når regjeringen i formiddag legger frem neste års statsbudsjett, er det duket for innstramminger og kutt. Statsminister Jens Stoltenberg varslet i forrige uke at de vil knipe igjen pengesekken. Årsaken er frykt for en ny global finanskrise.
Aftenposten avslørte onsdag at Forskningsfondet skal legges ned, noe opposisjonspolitikere har reagert kraftig på.
Hvordan vil sparekniven ellers berøre IT-bransjen, som samlet utgjør landets tredje største næring? Informasjonsteknologi og kunnskapsindustrien gjennomsyrer også alle andre næringer, og er en kraftig muliggjører for effektivisering og innovasjon.
- Når statsbudsjettet legges frem vil det ikke i stor nok grad reflektere hvor sentralt IT er i alle utfordringene vi står overfor, sier Abelia-direktør Paul Chaffey til digi.no.
Samtidig er det en fordel for IT-næringen at den ikke er så politikkavhengig som mye annet i Norge, mener Chaffey. Den har ikke egne poster i statsbudsjettet i samme grad som andre sektorer.
Det er noen unntak, men IT og Internett er stort sett en mer uregulert del av samfunnet, hvor man slipper å lure på hva politikerne gjør fra den ene dagen til den andre, sier han.
- Problemet med noe som gjennomsyrer alt annet – er at det på sett og vis blir usynlig.
Abelia-sjefen ser med uro på at Forskningsfondet ryker, selv om det foreløpig er uklart om det innebærer kutt i forskningsinvesteringer og nyskaping.
- Noen vil mene det er en teknisk endring, men vi er ikke veldig fornøyd. Fondet har bidratt til å sikre en langsiktighet, som nå kan forsvinne. Men vi vet ikke mer om dette innebærer en rasering av satsingen før detaljene legges frem.
- I hvilken grad føler du at politikerne er engasjert i IT-næringen?
- Vi mangler talsmenn for at dette er noe vi som land skal satse på fremover. At noen gjør det til sin politiske sak. Hva det kommer av er jeg litt usikker på. Det skyldes kanskje manglende selvtillit. Fordi teknologi oppfattes som avansert setter de seg ikke ordentlig inn i det. Kanskje er det også vi som representerer næringen som ikke i tilstrekkelig grad har bidratt til å få til en dialog.
Oppfordringen fra Paul Chaffey er at alle partiene utpeker sin egen talsperson, eller «champion» på området.
- De trenger ikke å kalle det IT. Bruk gjerne uttrykk som modernisering, det å jobbe smartere eller utnytte ressursene bedre. Teknologien i seg selv er ikke målet, men et virkemiddel for å få til det de ellers er opptatt av.
Les også:
- [06.10.2011] – Framtida fikk svarteper