Paul André Chaffey klarer seg ikke lenge uten alle dingsene sine.
Statssekretæren kom inn i politikken som unggutt og har også hatt flere sentrale roller i næringslivet oppigjennom årene.
På fritiden liker han å oppdatere seg på fremtidens teknologi, og er definitivt ikke redd for å fordype seg i temaer som kunstig intelligens, roboter og 3D-printing.
Hvor er du nå?
Nå er jeg på «familiehytta» i Estepona i Spania på slutten av to fine ferieuker der. Mens andre familier har hytte på fjellet, har vi valgt å ha vår hytte ved sjøen i Spania.
Hva er planene for sommeren?
Vi må alltid være noen fra politisk ledelse i KMD på jobb hele sommeren. I år jobbet jeg frem til midten av juli, mens Jan Tore Sanner hadde sin ferie. Så har jeg omkring tre ukers sommerferie, dels i Spania og dels i Norge. Ingen ting er så bra som norsk sommer på sitt beste, men fordi den kan være litt ustabil har vi i alle år pleid å ha litt ferie ved Middelhavet og litt hjemme
Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?
Jeg har noen faste dingser som må være med, uansett. Fem stykker. Aller viktigst er smarttelefonen, en Samsung Galaxy S5 som er med over alt.
Så har jeg helt siden de ultralette nettbookene kom for smart ti år siden valgt å ha med en bærbar PC. Jeg må ha noe med tastatur til blogging og, når det kreves, litt epost og andre ting. I år har jeg en liten og lett, men ganske kraftig Toshiba PC som også kan kommunisere med jobben. Tredje dings jeg må ha med en iPad, som er fin til nettsurfing, aviser, magasiner og spill, men også håndterer epost, dokumenter og andre jobbting som kan dukke opp.
I tillegg er en Kindle helt obligatorisk når jeg på ferie. Jeg har vært Kindle-fan helt siden de kom og har vel min fjerde eller femte nå. Den gjør at du kan ha med deg hundrevis av bøker, og kjøpe nye hvis du likevel ikke finner noe du har lyst til å lese. Og i motsetning til en iPad så er skjermen god å lese i skarpt sollys på en badestrand. Og femte dings er en iPod Touch. Sikkert ikke nødvendig på samme måte som da alle musikkfilene mine bodde på en iPod Classic som ble pensjonert så sent som for et års tid siden, men en iPod Touch er så liten og lett at den er veldig grei å ha med.
Hvilke apper klarer du deg ikke uten?
Nettleseren er i bruke hele tiden, Google Chrome. På ferie handler det mest om å lese ting, høre musikk og spille litt spill. Må innom nyheter med jevne mellomrom, både norske og internasjonale. Hjemme i hverdagen er vel de mest brukte appene epost og kalender. Og uansett om jeg er på jobb eller ferie bruker jeg Facebook til å dele saker og til å lenke til bloggen min. Og så er jeg glad i Ruters apper, både billettappen og den som viser når neste buss eller trikk kommer. På forsiden av mobilen har jeg også en app som heter Line. Det er en kommunikasjonsapp til både meldinger, tale og video som min datter fikk meg til å bruke da hun dro til Japan for å studere japansk i et år.
Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?
Mitt problem har alltid vært at jeg er interessert i for mye. Det er mange fag jeg gjerne skulle studert. Blant annet historie. Og samfunnsøkonomi. Men hvis jeg skal peke på et bachelorstudium jeg synes virke veldig spennende så er det studiet som heter Demokrati og rettigheter i informasjonssamfunnet. Et tverrfaglig studium med både teknologi, juss og samfunnsfag, og om juridiske, politiske og etiske problemstillinger som vil bli enda viktigere å håndtere i årene som kommer. Dette fagmiljøet er det som Jon Bing var sentral i å bygge opp og et område der Norge hevder seg godt internasjonalt.
Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?
Epost sjekker jeg i hvert fall 3-4 ganger om dagen. Haster ting veldig vil folk gjerne ringe eller sende en sms.
Hva skal du lese i sommer?
Jeg leser Kevin Kellys siste bok om digitalisering, kunstig intelligens, roboter, 3D-printere og hvordan dette vil påvirke samfunnet og arbeidsmakedet. Og da fant jeg ut at jeg også måtte lese boken han skrev i 1999, "New Rules for the New Economy" , da bare to prosent av verdens befolkning var på internett, for å sjekke om spådommene hans holdt mål den gang. Det gjorde de absolutt. Han blir nok oppfattet som litt ukritisk og veldig teknologioptimistisk person, men på noen områder var han faktisk ikke teknologioptimistisk nok. Han så ikke for seg at vi ville streame spillefilmer og TV på smarttelefoner.
Og så leser jeg en bok om musikk. Om sære post-punk band på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet. En påminnelse om mye bra musikk, men noen av bandene var enda særere enn jeg kunne huske.
Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?
Til bøker foretrekker jeg Kindle. Helt suveren. Lett, enkelt å ta med, god både i skapt lys og i mørket. Og med et par ukers batterilevetid.
Hva er et perfekt sommerminne for deg?
Det handler om å ha tid sammen med familien og å kunne lade batteriene, ikke nødvendigvis om å stadig oppleve nye ting
Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?
Den bør vokse videre og bli en enda viktigere samarbeidspartner for annet næringsliv etter hvert som flere bransjer blir digitalisert. Det vil bli tatt i bruk stadig mer teknologi i så forskjellige bransjer som byggenæring, transportsektor og eldreomsorg. Da trenger man gode leverandører og samarbeidspartnere. Norge er et høykostland og det er ikke slik at alt vil leveres fra Norge, men med det blir mer enn nok å gjøre for it-bransjen i Norge.
Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?
Norge har en stor fordel i at befolkningen er svært it-kompetent og liker å ta i bruk nye dingser og nye tjenester. Det gjør det lettere å digitalisere for både privat og offentlig sektor. Det viktigste offentlig sektor må gjøre er å fornye, forenkle og forbedre tjenester og arbeidsprosesser i møtet med en virkelighet med lavere oljeproduksjon og flere pensjonister i forhold til antall yrkesaktive. Da er ikke ikt og digitale tjeneste noe mål i seg selv. Det er et helt sentralt virkemiddel for å utnytte samfunnets ressurser bedre. Internasjonale rangeringer viser at Norge er blant de beste landene på ikt, både i privat og offentlig sektor. Vi har økt digitalieringstempoet ytterligere. Vi har styrket virkemidlene for gründere og for forskning og innovasjon. Flere tar realfagsutdanninger enn før. Men vi kommer aldri til et punkt der vi kan slå oss til ro og si at vi er ferdige med jobben. Dette er et kontinuerlig omstillingsarbeid.
Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?
Ingen aning. I antall ansatte vil jeg tro det kan være en kinesisk hardwareprodusent eller en indisk outsourcingsleverandør. I markedsverdi tenker jeg det vil være en av de store leverandørene av nettverksplattformer og stadig mer avanserte skytjenester, som Google eller Facebook.
Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere
At vi fortsatt oppmuntrer til entreprenørskap og privat eierskap, gjennom skattesystem og andre rammebetingelser som gjør det attraktivt å være både eier og innovatør i Norge.
Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?
Vi skal fullføre en stor kommunereform og en regionreform. Og vi skal følge opp Stortingsmeldingen om Norges digitale agenda med å utvikle den nye medfinansieringsordningen, nettskystrategien, samarbeid stat-kommune om digitalisering, felleskomponenter, sikker digital post og mye annet viktig. Vi skal videre utvikle programmet for bedre styring og ledelse i staten. Vi skal presentere et statsbudsjett i oktober. Og vi skal vinne et stortingsvalg til neste år.
Hva ønsker du å bli husket som?
Jeg er i grunnen mye mer opptatt av å se fremover og være nysgjerrig på hvilke nye utfordringer vi må løse rundt neste sving. Jeg er både teknologioptimist og politikkoptimist. Jeg mener teknologien både kan og vil bidra til å skape et enda bedre samfunn og skal bidra så godt jeg kan til at vi utnytter de mulighetene som er der.