Statsminister Stefan Löfven bytter ut flere statsråder etter at opposisjonen varslet mistillit mot tre statsråder. Men forsvarsministeren blir sittende.
– Jeg tar ansvar for landet. I en sikkerhetspolitisk usikker verden ville det ikke være bra å kaste Sverige ut i en politisk krise, sa Löfven da han torsdag formiddag innledet pressekonferansen i Rosenbad.
Deretter kunngjorde han at både infrastrukturminister Anna Johansson og innenriksminister Anders Ygeman forlater regjeringen etter IT-skandalen i Transportstyrelsen.
Ikke nyvalg
Dermed ble det klart at han verken utlyser nyvalg eller går av som følge av at fire borgerlige partier dagen før varslet mistillitsforslag mot Johansson, Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.
Ifølge Löfven har han vurdert flere alternativer, og han insisterer på at han nå har valgt den løsningen som er best for Sverige.
Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Stefan Löfven viser ansvar ved å beholde regjeringsmakten men bytte ut de to ministrene med ansvar for IT-skandalen.
Støre: – Ikke tiden for dyp krise
– Dette er ikke tiden for Sverige til å komme i en dyp krise. Han gjør utskiftninger, han tar ansvar, og det tror jeg er bra for Sverige, sier Støre til TV 2.
– Dette er en alvorlig sak og det erkjenner statsministeren. Dette er en alvorlig utfordring for alle land, hvordan bevare fortrolig informasjon på en sikker måte. Stefan Löfven har vist at han har sett utfordringene, og han sørger for at Sverige blir trygt styrt framover i en tid som krever stabilitet, fortsetter Støre.
Ved ikke å gå av har Stefan Löfven svekket sin posisjon som statsminister, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.
(artikkelen fortsetter under)
– Ved å fjerne to ministre har Löfven delvis lagt seg på rygg for opposisjonen. Han framstår nå som en som klamrer seg til makten, koste hva det koste vil, sier NTNU-forskeren til NTB.
Han mener Löfven ville hatt mer å vinne strategisk på å gå av etter IT-skandalen og få demonstrert hvor vaklevoren alliansen mellom de borgerlige opposisjonspartiene er.
Ved å la Hultqvist bli sittende, gir Löfven ikke etter for hele opposisjonens krav. Han kaller dessuten mistillitsforslaget mot forsvarsministeren for «helt useriøst» og mener at Alliansen med sitt mistillitsforslag risikerte å kaste Sverige ut i kaos.
– Jeg vil ikke ha et politisk kaos i Sverige, det er ikke hva vi trenger nå, svarte Löfven da han fikk spørsmål om hvorfor han ikke utlyste nyvalg.
Hultqvist mener han har gjort en god jobb
Hultqvist selv forsvarer seg med at han har gjort en god jobb som forsvarsminister og at han mener han har gjort det han kan og bør når det gjelder IT-skandalen i Transportstyrelsen.
– Denne regjeringen har snudd den nedadgående trenden og satser på forsvaret, sa han under pressekonferansen.
Også helseminister Gabriel Wikström forlater den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen, men av helsemessige årsaker. Han har vært sykmeldt siden mai.
Ygeman erstattes ikke
Mens Thomas Eneroth blir ny infrastrukturminister, skal justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson overta innenrikssakene som Ygeman har hatt ansvaret for.
Samtidig er Heléne Fritzon utnevnt til migrasjonsminister.
Årsaken til mistillitsforslaget er IT-skandalen i Transportstyrelsen, som Johansson hadde det øverste ansvaret for. En outsourcing av IT-driften kan ha ført til at store mengder sensitiv informasjon har kommet på avveie, og den borgerlige Alliansen mener at regjeringen ikke har tatt saken på alvor.
Löfven kunne også ha valgt å skrive ut nyvalg eller gå av slik at Alliansen måtte ha forsøkt å danne regjering.