Europaparlamentet stemte i påskeuken for et omstridt lovforslag som krever at store internettaktører fjerner opplastet terroristinnhold fra egne tjenester innen en time etter at de har mottatt en ordre om dette fra relevante myndigheter. Selskaper som systematisk og vedvarende unnlater å følge dette, kan bli bøtelagt med opptil 4 prosent av selskapets globale omsetning.
Forslaget ble vedtatt med 308 stemmer for, 204 stemmer mot, mens 70 avstod fra å stemme.
Det er særlig aktører som Facebook, Google, Twitter og YouTube som vil bli berørt av denne delen av lovforslaget. Selskaper som aldri tidligere har mottatt en ordre om å fjerne innhold, skal minst tolv timer før en slik ordre utstedes, bli kontaktet av den relevante myndigheten, som skal tilby informasjon om prosedyrer og tidsfrister.
Ikke krav til overvåkning
I utgangspunktet innebærer lovforslaget ingen krav om at innholdstjenestene må overvåke det opplastede innholdet på egenhånd, enten manuelt eller med automatiske verktøy.
Men dersom en aktør mottar en betydelig mengde ordrer om å slette innhold, kan myndighetene be om at aktøren tar i bruk ytterligere, spesifikke ressurser. Dette kan omfatte jevnlig rapportering eller å bruke mer menneskelige ressurser til å behandle ordrene.
Definisjon og unntak
Europaparlamentet skriver i en pressemelding at terroristmaterialet det er snakk om, omfatter alle type tekst, bilder, lydfiler og video som egger til eller støtter bidrag til terrorhandlinger, tilbyr instruksjoner til utøvelse av slike forbrytelser, eller som anmoder til deltakelse i aktiviteter fra en terroristgruppe. Inkludert er også veiledning til hvordan lage og bruke eksplosiver, skytevåpen og andre våpen med terror som hensikt.
Parlamentsmedlemmene mener det bør være unntak fra disse reglene når det gjelder innhold for bruk til journalistikk, utdanning og forskning. Polemikk eller uttrykk for kontroversielle synspunkter angående følsomme, politiske spørsmål bør heller ikke bli ansett som terroristinnhold, heter det i pressemeldingen fra Europaparlamentet.
Krever en rettferdig prosess
Det er britiske Daniel Dalton som har hatt ansvaret for behandlingen av lovforslaget («rapporteur») i Europaparlamentet.
– Det er tydelig et problem med terroristmateriell som for lenge sirkulerer ukontrollert på internett. Denne propagandaen kan knyttes til faktiske terrorhandlinger, og nasjonale myndigheter må kunne handle med besluttsomhet. Enhver ny lovgivning må være praktisk og proporsjonal dersom vi skal sikre ytringsfriheten. Uten en rettferdig prosess er det en risiko for at for mye innhold vil bli fjernet, ettersom virksomheter forståelig nok inntar en «sikkerhet først»-tilnærming for å forsvare seg, sier Dalton i pressemeldingen.
Nettopp noe av det Dalton nevner, er årsakene til at lovforslaget er kontroversielt. Som digi.no skrev for knapt to uker siden, fikk Internet Archive nylig flere hundre henvendelser fra Internet Referral Unit (IRU) i Frankrike om at innhold i arkivet var terroristinnhold, noe som viste seg å være helt feil.
For en nonprofit-organisasjon som Internet Archive kan det være vanskelig å finne ressurser til å håndtere slike henvendelser raskt, i alle fall dersom det blir mange av dem. Samtidig tar organisasjonen vare på enorme mengder med innhold fra andre nettsteder, hvorav noen inneholder brukerskapt eller -opplastet innhold av ymse slag.
Les også: Pekte ut Grateful Dead-innspillinger som terroristpropaganda
Ikke endelig
Den endelige lovteksten er ennå ikke klar. Det skal velges nytt Europaparlament i mai, og dette nye parlamentet skal ha ansvaret for å utforme den endelige lovteksten i forhandlinger med Ministerrådet. Ifølge Reuters er det ventet at dette vil ta mange måneder.