Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Vi snakker noe mindre i telefon enn tidligere, mens databruken øker kraftig, viser nye tall fra Post- og teletilsynet.
Post- og teletilsynet presenterte tallene for telekommarkedet 2012 onsdag. Direktør Torstein Olsen sier årsrapporten ikke byr på de helt store overraskelsene.
– Den bekrefter den trenden vi har sett i flere år, sier direktøren til NTB.
For femte år på rad var det i 2012 nedgang i hvor mye norske abonnenter i sum snakket i telefonen, det vil si mobil-, fast- og bredbåndstelefoni. Men nedgangen er veldig liten.
Samtidig var det ny rekord i hvor mye av taletrafikken som går i mobilnettet. Hele 73 prosent av denne trafikken kom fra mobilnettene. På spørsmål om fasttelefonen er døende, svarer Olsen, ja.
Antall SMS-meldinger ligger stabilt. Selv om tallene viser en økning på ni millioner fra 2011 til 2012, er det likevel en svak nedgang per abonnement. Hver abonnent sender i gjennomsnitt 101 meldinger hver måned, uansett avtale. I 2011 var tallet 102.
Pakkepriser
Norske mobilselskaper har økt inntektene fra det kundene betaler for selve abonnementet.

Andelen omsetning som mobilselskapene henter fra abonnementene har økt fra 28 til 41 prosent. Inntekter fra abonnementsavgift utgjør mer enn 6 av 16 milliarder kroner i omsetning fra mobiltelefoni, ifølge tallene.
– Teleoperatørene har beveget seg mer bort fra variable inntekter som kommer via taleminutter og SMS, til fastpriser hvor du får inkludert pakker, sier Olsen.
Antall mobilabonnement står nesten stille i Norge. I fjor ble det tegnet 100.000 nye abonnement.


Passive brukere
Mobildata sto i fjor for 20 prosent av omsetningen for alle mobiltjenester totalt, og nesten seks av ti mobilkunder genererte datatrafikk.
I Norge finnes det per i dag cirka 5,8 millioner mobiltelefoner, og andelen smarttelefoner øker sterkt. Trolig er det rundt 4,3 millioner smarttelefoner i Norge, men nesten én million av disse brukes ikke til annet enn å vise seg fram med.
– Mange av disse har abonnementspakker med datatrafikk inkludert, og man kan lure på hvorfor de er helt passive. De brukes kun til å ringe og sende sms med, sier Olsen.
Dippedutter
Tallene som ble presentert i rapporten er nokså lik trenden ellers i Europa.
– Norge ligger kanskje litt tidlig an i eksplosjonen i datatrafikken, sammen med andre nordiske land. Det kan ha sammenheng med at Norden, og kanskje Norge spesielt, er teknologifriker. De er interessert i nye «dippedutter» og har penger til å skaffe seg disse, sier Olsen.
Han tror tendensene fra årets rapport vil fortsette framover.
– Fallende taletrafikk, økende datatrafikk og økende andel fastabonnementsinntekter. Det vil vi helt sikkert se framover, spår direktør Olsen. (©NTB)