En betrodd ansatt i Oslo Sporveier skal ha kjøpt telefoner for 1,3 millioner kroner før hun har solgt eller gitt dem bort. Kvinnen er nå tiltalt for grovt økonomisk utroskap. Politidirektoratet (POD) advarer om økning i utro tjenere og innsidere i bedrifter. Det skriver NRK.
Kvinnen skal ha bestilt de 148 telefonene løpet av et halvt år. Telefonene var av typen iPhone 6 og 6S.
Alvorlig
Saken ble anmeldt umiddelbart. Den ansatte fikk sparken da saken ble oppdaget.
– Vi ser alvorlig på at noen bruker sin stilling til egen eller andres vinning, sier leder Ole Rasmus Knudsen i påtaleavsnitt for økonomi og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt til NRK.
Mange bedrifter anmelder ikke straffbare forhold fordi det kan gi bedriften et dårlig rykte.
Ifølge Næringslivets sikkerhetsråd finnes det utro tjenere i en av fire store norske bedrifter. For små og mellomstore bedrifter er tallet én av ti.
Lar være å anmelde
I stede for å anmelde de utro tjenerne gir mange bedrifter dem fyken.
– Ansatte går videre med gode referanser fordi bedriften ønsker egentlig å bli kvitt vedkommende. Så overlater man problemet til andre, sier leder Jack Fischer Eriksen i Næringslivets sikkerhetsråd til NRK.
Fischer Eriksen forteller til NRK at de oppfordrer bedrifter til å gjøre grundige bakgrunnssjekker før de ansetter folk i betrodde stillinger.
Gjennomfør bakgrunsjekker
Næringslivets sikkerhetsråd har sammen med POD laget en veileder for hvordan bedrifter skal forholde seg i ansettelsesprosesser.
Der kan man blant annet lese:
«Personellsikkerhet må forankres i ledelsen, som alle andre sikkerhetsfremmende tiltak.»
«Det er viktig at virksomheten foretar en strukturert gjennomgang av hvilke verdier den besitter. Både informasjon og objekt kan være av stor betydning for en virksomhet.»