JUSS OG SAMFUNN

Store demonstrasjoner mot EUs copyright-reform

Parlamentet skal stemme over direktivet denne uken.

Det var demonstrasjoner i mange tyske byer i helgen. Bildet er fra Stuttgard.
Det var demonstrasjoner i mange tyske byer i helgen. Bildet er fra Stuttgard. Foto: Sebastian Gollnow/dpa via AP
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mars 2019 - 10:14

Europaparlamentet skal tirsdag denne uken stemme over opphavsrettsreformen som blant annet inkluderer den svært omstridte Artikkel 13, som enkelte hevder vil endre internett som vi kjenner det. 

Lørdag samlet mennesker i rundt 40 tyske byer seg for å protestere mot reformen. Trolig var det mer enn 100.000 personer som til sammen deltok i demonstrasjonene. I München alene skal det ifølge Associated Press ha deltatt rundt 40.000 mennesker. 

Ifølge Deutsche Welle skal det også ha vært demonstrasjoner i Sverige, Polen, Sveits, Østerrike og Portugal.

Opplasting

Parolene handlet blant annet om motstand mot de omtalte opplastingsfiltrene som mange nettsteder trolig må skaffe seg, dersom reformen vedtas. Motstanderne av Artikkel 13 frykter at filteret vil begrense ytringsfriheten og kreativiteten på internett. 

Tilhengere av reformen mener den vil bidra til å sikre at blant annet forfattere, artister og journalister får betalt for det de skaper.

Demonstranter i Leipzig, Tyskland, som lørdag 23. mars 2019 protesterte mot opphavsrettsdirektivet som EU planlegger å innføre. <i>Foto:  Peter Endig/dpa via AP</i>
Demonstranter i Leipzig, Tyskland, som lørdag 23. mars 2019 protesterte mot opphavsrettsdirektivet som EU planlegger å innføre. Foto:  Peter Endig/dpa via AP

Etter trialogforhandlingene i februar kom EU-kommisjonen, parlamentet og ministerrådet til enhet om utformingen av både Artikkel 13 og Artikkel 11. Også den sistnevnte er en del av opphavsrettsreformen og begrenser hvor mye som kan gjengis av andres nyhetsartikler uten tillatelse. 

Avstemningen i Europaparlamentet skjer bare uker før innbyggerne i EU-landene går til valg av nytt parlament. Hvordan det enkelte parlamentsmedlemmet stemmer på tirsdag, kan få betydning for vedkommendes mulighet til å bli valgt inn på nytt. 

Dersom direktivet vedtas, har medlemsstatene ifølge Deutsche Welle to år på seg til å gjøre det til nasjonal lov. Det er så langt ingenting som tyder på at det ikke også vil bli implementert i Norge.

Les også: Reformen kan fortsatt bli nedstemt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.