KARRIERE

Stortinget vil til bunns i Vimpelcom-saken

– Vi må være helt sikre på at departementet ikke hadde noen informasjon om denne meget alvorlige korrupsjonssaken.

NTB
13. mai 2016 - 08:24

Stortinget vil ha alle fakta på bordet om hva Telenors folk visste om korrupsjonsanklagene i Vimpelcom. Om drøyt to uker blir det høring i den omstridte saken.

Det besluttet en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité torsdag. Høringen skal holdes 27. mai.

– Det er veldig viktig for Stortinget å komme helt til bunns i denne saken, med tanke på én eneste ting, nemlig å finne ut om departementet har gjort det de skulle, og har fulgt med i tilstrekkelig grad, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

– Må sette ned foten

– Vi må være helt sikre på at departementet ikke hadde noen informasjon om denne meget alvorlige korrupsjonssaken, sier han.

Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent, har erkjent å ha betalt nesten 1 milliard kroner i bestikkelser til postboksselskapet Takilant i Usbekistan i bytte mot lukrative telelisenser. I februar aksepterte selskapet en bot på om lag 6 milliarder kroner.

Allerede i 2011 varslet en Telenor-ansatt som var utlånt til Vimpelcom, om saken. Varselet ble feid under teppet i Telenor.

Kolberg påpeker at Telenor tidligere har forklart seg uriktig og delvis usant.

– Det er meget spesielt. Vi må få vite hva som har skjedd og ført til en slik atferd i et selskap der staten er majoritetseier, sier han.

– Stortinget må sette ned foten så ettertrykkelig i denne saken og lignende saker at dette ikke gjentar seg. Vi vil få en diskusjon om eierskapspolitikken, sier Kolberg.

Statsminister Erna Solberg (H), som torsdag deltok på en konferanse i London om nettopp korrupsjonsbekjempelse, sier til NTB at hun ikke tror Norge har større problemer enn andre land.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Staten som eier har vært helt tydelig på at korrupsjon er helt uakseptabelt, sier hun.

14 invitert

Stortingets kontrollkomité håper tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vil si ja til å forklare seg nok en gang om korrupsjonssaken i teleselskapet Vimpelcom, der Telenor eier 33 prosent.
I alt 14 personer, blant dem tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og tidligere Telenor-styreleder Svein Aaser, er invitert til høringen.

Aaser ville torsdag kveld ikke si om han vil si ja til invitasjonen.

– Jeg har ikke fått noe brev ennå, så den vurderingen har jeg ikke tatt, sier han til NTB.

I tillegg er tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder innkalt. Lunder er fortsatt under politietterforskning, siktet for grov korrupsjon, og Kolberg erkjenner at det er en betenkelighet knyttet til dette.

– Men vi rører ikke de – eventuelt – kriminelle sidene av denne saken, det er politiets ansvar, sier Kolberg, som framholder at det har kommet fram at Lunder har deltatt på møter med blant andre Aaser om saken.

Det lyktes ikke NTB å komme i kontakt med Lunder eller Baksaas torsdag kveld.

– Vanskelig å tro

Komiteen vil også be revisorselskapet Deloitte redegjøre for sin granskingsrapport om saken. I rapporten, som kom i slutten av april, får Telenor sterk kritikk for sin håndtering av korrupsjonsvarselet.

Flere har påpekt at det er en svakhet ved rapporten at den ikke går inn på hva Telenors medlemmer i Vimpelcoms styre, deriblant Baksaas, kan ha fått vite om korrupsjonssaken.

Abid Raja (V) tror at det fortsatt finnes forhold som ikke har kommet fram.

– Hvor mye uformell prat har man hatt om disse tingene, i lunsjer, ganger, møter og lignende, som ikke er nedfelt i sakspapirer. Det er vanskelig å tro på at ingen i toppledelsen noen gang har snakket noe om korrupsjonsanklagene når varsleren minst to ganger har varslet om dette, sier Raja til NTB. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.