JUSS OG SAMFUNN

Støttet Piratpartiet - måtte gå på dagen

EDB-vikar fikk sparken etter nettprat.

Jonas Bergling må betale dyrt for å ha meninger om Piratpartiet.
Jonas Bergling må betale dyrt for å ha meninger om Piratpartiet.
10. mars 2009 - 14:54

Jonas Bergling fikk en kort karriere hos norskeide EDB Business Partner i Sverige. Bergling er ansatt som IT-konsulent for det svenske vikarbyrået Poolia og var utleid til EDB.

På oppdrag i dette selskapet fikk Bergling plutselig vite at han ikke var ønsket lenger. Årsaken var at han mandag i forrige hadde deltatt i en nettprat på den svenske nettavisen NA.se.

- Da jeg nettopp hadde gått fra jobben torsdag ble jeg oppringt av min sjef som meddelte at jeg ikke fikk komme tilbake fredag morgen. Nøkler og adgangskort kunne jeg legge igjen hos vikarbyrået, noe jeg fikk vite da jeg kom dit. Det føles på ingen måte bra å bli behandlet på denne måten. Slikt burde ikke skje i et demokrati, sier Jonas Bergling til NA.se.

Etter det digi.no kjenner til hadde Bergling klarert sin deltakelse i webmøtet med sin sjef på Poolia, og møtet fant sted utenfor arbeidstid.

Bergling har nå kontaktet jurist for å få en avklaring på om det han har opplevd er i tråd med svensk lov.

- Informasjonssjef Torgeir Kristiansen i EDB bekrefter til digi.no at EDB har sagt opp et konsulentoppdrag hos vikarbyrået Poolia i Örebro, men vil ikke si noe mer om saken.

Arbeidslivssjef Kari Mærøe Lier i NITO mener det bør være rom for å kunne ytre seg om det man vil, uavhengig om det er politisk eller om uverdige forhold på arbeidsplassen.

Ingeniør- og teknologorganisasjonen NITO har 62.000 medlemmer, og over tre tusen kommer fra IT-bransjen. Blant dem er IT-giganter som EDB, ErgoGroup og Telenor.

- For ansatte strekker retten til å uttale seg langt i Norge. Vernet om ytringsfrihet er grunnlovfestet, og det skal mye til at utsagn fra ansatte resulterer i oppsigelse, sier Mærøe Lier til digi.no.

Hun mener likevel det kan være klokt å presisere at man snakker som privatperson og ikke på vegne av bedriften man er ansatt i når man uttaler seg om kontroversielle temaer.

- Så lenge man ikke blander arbeidsgiver inn i saken, må personer få mene det de vil om fildeling. Det er tross alt en omstridt regel som mange har en mening om. Å praktisere ulovlig fildeling kan derimot være straffbart, framholder Mærøe Lier.

Det ironiske er at ideen til Piratpartiet er nettopp å beskytte retten til et privatliv og retten til ikke å være overvåket av statsmaktene, retten til å ha saker i fred og personlig integritet.

Partiet har nå over 12 000 medlemmer i Sverige, noe som er flere enn de etablerte partiene Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Piratpartiet stilte liste ved siste Riksdagsvalg, der fikk de ikke inn noen representanter. Nå håper de de å bli representert i Europaparlamentet.

Forretningsutvikler Terje Fantoft i ElanIT leier ut rundt 1.000 IT-vikarer i snitt i året. Han kjenner ikke til denne konkrete saken, men har ikke opplevd at de har fått avbrutt kontrakter på grunn av ytringer fra utleide vikarer.

- I prinsippet har våre kunder ingen grunn til å oppgi grunn til at de sier opp vikarer, men det er ytterst sjelden arbeidskraft må gå på dagen. I Norge har vi en måneds oppsigelsestid, og det er selvfølgelig opp til kunden om de ønsker å forlenge arbeidskontrakten etter det, sier han til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra