FORBRUKERTEKNOLOGI

Strekker fiberlinjer i strømmastene

Viken Fibernett strekker fiber i strømmastene for å gi Oslo-kunder tv over 100 Mb/s-linjer.

13. jan. 2006 - 07:31

Økonomi og store avstander styrer utbyggingen av bredbånd i Norge og det gjelder ikke bare i distriktsnorge. Under dotcom-årene fikk en del blokker og bygårder i Norge digitalt kabelnett eller fiber.

Når prisen for å grave ned en meter med kabel ligger på 1000–1500 kroner, går utbyggingen av alternativer til eksisterende telelinjer tregt. Å kable opp en 200 meter lang gate med 20 villaer der det er 10 meter mellom veien og husene, koster minst 400 000 kroner, bare for gravejobben.

Men etter hvert har aktører som Lyse Tele og andre lokale kraftselskapet gravd ned fiber, ofte samtidig som man skal gjøre annet gravearbeid.

Tidligere i høst vakte både strømnetteieren i Oslo, Hafslund, og Viken Bredbånd, deleid av Lyse Energi, oppsikt. Begge opplyste at de til tross for høye kostnader skulle tilby kunder i Oslo fiberkabel.

digi.no tok kontakt med Viken Fibernett og får høre om oppsiktsvekkende planer.

Selskapet nå starter sin første utbygging i Oslo. I et område på Bekkelagshøyden på Nordstrand skal 500 villaer få tilbud om fiber. Før Viken Fibernett setter i gang utbygging, har de klart å få ja fra over 50 prosent av husstandene.

Og selv da er regnestykket ikke noe for nervøse og kortsiktige investorer.

– Vi skal ikke grave, men strekke fiber i luften fra stolpe til stolpe, enten telefonstolpene eller strømnettet, forteller administrerende direktør Lise Skarpaas til digi.no.

Dette vil gjøre det noe billigere, men Skarpaas har ikke regnet ut hva et nedgravd nett ville koste.

– Investeringene vi må gjøre per kunde ligger på 15 000 til 25 000 kroner, forteller Skarpaas.

Noe av utlegget vil Viken Fibernett få tilbake fra kunden, men i konkurranse med ADSL og satellitt-tv kan ikke selskapet kreve hele beløpet. Installeringsprisen til kunden er 3 900 kroner. Med en 4 Mbit-internettlinje koster tjenesten 768 i måneden.

En annen fordel med å strekke kabler i luften er at man kan jobbe hele året, noe som gjør det mulig for Viken Fibernett å sette opp sitt nett nå i februar mens det er tele i bakken.

Skarpaas medgir at det vil ta lang tid å tjene penger på en slik investering, men hun ønsker ikke å oppgi akkurat hvor langt frem det er til et overskudd.

– Dette er en langsiktig investering. Man sier at en fiberkabel er den siste kabelen du trenger, den gir en nesten ubegrenset kapasitet, påpeker hun.

Bekkelagshøyden er en av de dyrere boligadressene i Norge, men Skarpaas sier at Viken Fibernett har lansert et produkt som er priset med tanke på massemarkedet, og som skal kunne bygges ut i alle typer villastrøk i Oslo.

Er det ikke oppsiktsvekkende at så mange som halvparten av kundene som får tilbud, velger å si ja, spør digi.no.

Men Skarpaas rister på hodet: Selskaper som Lyse og andre aktører opplever fort at 60 prosent sier ja og veldig få kunder forsvinner over tid.

– Store tv-apparater øker kravet til optimal signalkvalitet. Vi leverer en heldigital, støyfri tv-pakke. I tillegg får kundene IP-telefoni og en internettlinje på 4 til 50 Mb/s ut i fra hva de betaler, forteller hun.

I praksis fremstår tjenesten som kabel-tv, men man får altså en fiberkabel som har en basishastighet på 100 Mb/s, og som kan vise fire samtidige, forskjellige TV-signaler i samme husstand.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Viken Fibernett har i tillegg til vanlige TV-kanaler et avansert tilbud på video-på-bestilling (video on demand) – dette får de fra sin deleier Lyse Tele.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.