BEDRIFTSTEKNOLOGI

Styrer stjernesmell med VMware

Partikkel-akselleratoren ved CERN håndterer datakraften fra 150 datasentra med virtualisering.

Forskere ved CERN tar i bruk virtualisering for å styre over 150 datasentra.
Forskere ved CERN tar i bruk virtualisering for å styre over 150 datasentra.
10. sep. 2008 - 15:43

CERN, den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning, har vært mye omtalt den siste tiden.

Grunnen er at forskningsvirksomheten i dag startet opp sine forsøk med proton-kollisjoner i verdens største partikkelaksellerator, Large Hadron Collider (LHC).

LHC er lokalisert i en 27 km lang tunnel og har en driftstemperatur på 1.9 grader over det absolutte bunnpunkt (-271°C). Ved å studere kollisjoner på høyere energier enn noen gang tidligere vil fysikere gjøre flere framskritt i å forstå mysteriene om hvordan universet er skapt og hvordan det ble til.

Fysikerne på CERN bruker virtualiseringsprodukter fra VMware for å dele Linux-baserte koder via virtualiserte maskiner som kjører på maskinvare fra Apple. Det melder VMware i det som må sies å være en godt timet pressemelding i dag.

Med VMware Fusion bruker fysikerne Macintosh-maskinvare til å kjøre Linux-basert programvare som linker til LHC Computing Grid.

Sistnevnte er et nettverk som består av mer enn 150 datasentre med rundt 40.000 prosessorer, som tar seg av 15 petabytes ny data hvert år.

Dette nettet, som leverer regnekraft til noen av organisasjonens mest avanserte eksperimenter, kan nås fra CernVM, et tilpasset Linux operativsystem som kjører i en lettvektig VMware virtuell maskin brukt på en rekke PC-er og Mac-stasjoner i tillegg til bærbare PC-er.

- Vi er en global organisasjon og våre fysikere bruker en mengde forskjellige maskiner og operativsystemer. Det gjør at vi har et heterogent datamiljø, som kan gjøre det svært vanskelig å levere programvare til alle våre fysikere, sier Predrag Buncic, prosjektleder for virtualisering ved CERN.

Organisasjonen tar i bruk virtualiseringsteknologi for å løse utfordringene knyttet til dette. Løsningen gjør at ulike forskere kan bruke de samme virtuelle maskinene - med samme programvare på PC-er så vel som Mac-maskiner.

Bunic liker løsningens stabilitet og brukervennlighet, og er spesielt fornøyd med hvordan systemet håndterer krevende tallknusing og modelleringsarbeid som fysikerne på CERN utfører.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.