"V series" er Suns fellesbetegnelse på de rimeligste av de generelle UltraSparc-serverne, det vil si de som er mest tilpasset norske forhold. Serien omfatter i dag flatserveren V100, toveis serveren V280 og åtteveis serveren V880. Med den kommende fireveis serveren V480 regner Sun Norge med at et viktig hull er dekket i forhold til det norske markedet.
- V-serien posisjoneres i pris og i anvendelse direkte mot Intels 32-biters arkitektur, sier teknologisjef Sven Ole Skrivervik. - Men ytelsen ligger langt over. Dette er 64 biters systemer med Suns enkle og robuste design, med vekt på egenskaper som høy CPU-cache og intern båndbredde.
CPU-cache er 8 MB mot 1,256 MB for Intel-baserte konkurrenter, mens båndbredden er 9,6 gigabytes per sekund, mot 3,2 på Intel-siden.
- Vi anslår i dag at åtteveis serveren V880 har 54 prosent av sitt marked, uavhengig av operativsystem, og vi regner med av fireveismodellen V480 vil gjøre det enda bedre. I denne klassen kommer vi til å knuse både Windows og Linux på pris og ytelse.
Skrivervik tror at Intels 64-biters systemer, basert på Itanium-prosessoren, ikke vil slå an i markedet før om ett til to år, og at Suns V-serie følgelig vil kunne ha gode muligheter til å befeste et grep om markedssegmentet, det øvre for Intel-plattformen, men et nedre for UltraSparc III-plattformen.
- Jeg tror også at selve Itanium-arkitekturen vil volde Intel så mange problemer at de vil kjøre fram en slags 64 biters Pentium-prosessor i dette segmentet.
I motsetning til Intel, er AMDs 64-biters arkitektur bakoverkompatibel med IA-32. Det er kommet troverdige rapporter om et tilsvarende prosjekt fra Intel, døpt "Yamhill". Dette prosjektet er ikke offisielt bekreftet.
Les også:
- Intel har "Yamhill" i bakhånd om Itanium skulle feile
AMDs 64 biters arkitektur krever ingen rekompilering
IA-64 fordrer nybrottsarbeid innen programvare
Skrivervik er ikke villig til å gi nærmere detaljer om Sun Fire V480, ut over det som ligger i kortene: opptil fire UltraSparc III-prosessorer i 750 MHz eller 900 MHz, fysiske dimensjoner et sted mellom 4 U og 9 U, og utstyr som det sømmer seg en mellomsøsken i V-familien.
Mens V-serien sikter oppover - "V" for "vertikalt" - samler Sun mer rudimentære servere i serien "H" for "horisontal. Der kommer de kjente og dedikerte Linux-baserte Cobalt-maskinene, samt framtidige bladservere og den allmenne Linux- og x86-baserte allsidige serveren som Sun har snakket om siden februar, da den nye Linux-strategien ble kunngjort.
Les også:
- Den generelle Linux-serveren er noe vi vil satse på i Norge, presiserer Skrivervik.
Suns beskrivelse av den kommende Linux-serveren som "x86-basert" tyder på at den vil kunne inneholde en AMD-prosessorer, og at den gjerne kan få 64-biters varianten Hammer som alternativ. I så fall har Sun alt å tjene på at også Intel tilbyr en "Yamhill"-arkitektur som alternativ til Itanium.
En grunn til at Sun satser både "horisontalt" og "vertikalt" innen servere, er antakelsen om at infrastruktur for webtjenester vil implementeres over mange maskiner, altså heller bladservere og flatservere enn flerprosessorservere.