BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sun utsetter sin prestisjeprosessor

Det er ingen store tekniske problemer, men testingen må gjøres grundig, heter det.

8. feb. 2008 - 14:02

Sun har bekreftet at deres prosjekt for en 16-kjernet prosessor, «Rock», trenger ett år mer enn planlagt før den sendes ut på markedet. Det innebærer at Rock ikke kommer innen utgangen av 2008, men innen utgangen av 2009.

Prestisjeprosjektet Rock har vært kjent siden desember 2006. Den kommende prosessoren ble presentert på IEEEs årlige fagkonferanse International Solid State Circuits Conference (ISSCC) i San Francisco i forrige uke. Opplysningen om at lanseringen må utsettes et års tid ble gitt etter konferansen.

De første prototypene på Rock skal kjøre «tilfredsstillende» i Suns laboratorier. Prosessoren har en klokkefrekvens på 2,3 GHz, bruker 249 watt og tilbyr en I/O-båndbredde på 680 Gb/s. Den inneholder 410 millioner transistorer. Det er langt mindre enn Intels firekjernede Itanium-prosessorer «Tukwila» som også ble presentert på ISSCC. Tukwila inneholder to milliarder prosessorer, og ser ut til å holde tidsplanen med lansering i slutten av 2008.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Sun opplyser at utsettelsen av Rock ikke skyldes store tekniske problemer, men et behov for mer intensiv testing av både maskineri og programvare og for fullt ut å validere selve brikken.

Rock inneholder to nyvinninger som ingen av konkurrentene, det vil si verken Intel eller IBM, har begitt seg ut på hittil, og som heller ikke er implementert i Suns nåværende åtte-kjernede Ultrasparc T1, også kjent som «Niagara».

Den ene er en ordning med «speider-tråder», den andre er en ny type minne, kalt «transactional memory» eller «transaksjonelt minne».

Hver av de 16 kjernene i Rock kan kjøre fire tråder. Bare to av disse beregner data. De to andre er «speider-tråder» («scout threads»). Det innebærer at de kjører parallelt med hver sin hovedtråd, og beregner adresser og sørger for å forhåndslaste dataverdier i et cacheminne. Hensikten er å sikre at hovedtråden kjører så effektivt som mulig, og selv slipper å beregne adresser og hente data til cache.

Transaksjonelt minne innbærer at datablokker som benyttes av én tråd, ikke låses for prosessorens øvrige tråder og kjerner. Teorien er at vanlig låsing sløser med prosessorkraft, fordi det tvinger de andre trådene til å vente til data blir ledig. Transaksjonelt minne lar en tråd få tilgang også til datablokker som brukes av andre tråder, og innfører kontrollrutiner for å rydde opp i eventuelle feil. Gevinsten ved å slippe å vente på at data skal bli ledig, vil mer enn oppveie belastningen ved kontrollrutinene, mener Sun.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.