KARRIERE

Suns friprogsjef til norsk IT-selskap

Simon Phipps blir sjefsstrateg for knøtt med verdensambisjoner.

10. mai 2010 - 11:15

- Det er utrolig positivt. Dette er en mann som har veldig stor respekt og tillit når det gjelder åpen kildekode. Han var med på å endre hele friprog-strategien til Sun, en operasjon som var svært vellykket, sier Lasse Andresen i Forgerock til digi.no.

Den lille oppstartsbedriften har akkurat fått selveste Simon Phipps med på laget.

Phipps kom til Sun i 2000, fra stillingen som Java-sjef i IBM. Etter en periode som teknologievangelist i Sun fikk han ansvar for alt som hadde med åpen kildekode å gjøre. I den stillingen spilte han en sentral rolle i frigjøringen av Java, utviklingen av det åpne dokumentformatet ODF og utviklingen av nye lisenser innen åpen kildekode.

Da Oracle slukte Sun var det ikke lenger plass til Simon Phipps. Det var heller ikke plass til autentiseringsplattformen OpenSSO (open «single sign-on»).

Begge har funnet sitt nye hjem i Forgerock. Her vil Java- og friprogløsningen forvaltes videre under navnet OpenAM («open access management»). Simon Phipps blir sjefsstrateg i selskapet. Han går også inn i selskapets styre.

Friprog-veteranen holder til i havnebyen Southampton i Sør-England. digi.no treffer han tidlig om morgenen over en Skype-forbindelse.

- Hva fikk deg til å velge Forgerock?

- Lasse (Andresen, Forgerock-gründer og tidligere programvaredirektør i Sun Norge, journ.anm.) kan være veldig overbevisende, og vi har kjent hverandre en god stund. Suns OpenSSO er dessuten et fantastisk produkt. Det er et stort ønske om videreføring av kodebasen i markedet.

Godt tilbakelent i stresslessen forteller Phipps at hans andre motivasjon med å ta denne jobben er å vise at «programvarefrihet faktisk betyr noe».

- Programvaremarkedet blir konsolidert for tiden. En av nøkkelfordelene ved å bruke OpenAM handler om forutsigbarhet. Som kunde ønsker du forsikring om at løsningen du er avhengig av ikke plutselig forsvinner. Med friprog har du en garanti; så lenge det er nok etterspørsel vil du alltid kunne kjøpe løpende utvikling og støtte.

- Hvis noe skulle skje med Forgerock i fremtiden, gud forby, så er du likevel garantert kontinuitet.

Ikke minst er dette relevant for norske myndigheter. Staten har basert sin felles autentiseringsløsning ID-porten nettopp på OpenSSO.

Forgerock skal allerede ha sikret seg en rekke høyt profilerte kunder. 15 kontrakter på abonnements- og støttetjenester er underskrevet. Ikke dårlig etter bare tre måneder.

Kritisk infrastruktur

Jernbanen (NSB) i Norge, det sveitsiske postvesenet og Betfair, en av verdens største nettgamblingvirsomheter er på listen. Flere får vi ikke vite om ennå.

- Vi snakker om programvare som er del av kritisk infrastruktur. Vi må få tillatelse fra kundene til å fortelle om avtalene. Det er snakk om store utstyrsprodusenter, forhandlere og offentlig virksomhet i mange land.

- Jeg regner med at vi får ganske mange norske selskaper som kunder etterhvert.

Ifølge Phipps er det flest store virksomheter som holder seg med løsninger for «access management» (plattform for tilgangskontroll). Mange av disse er Oracle-kunder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Men vi ser at applikasjoner blir stadig mer kompliserte også for mindre selskaper. Jeg mener vi er en av de første som målretter oss mot det markedet.

– Hva er fortrinnene til åpen kildekode innen løsninger for autentisering og brukerkontroll?

- Kompetente mennesker kan inspisere koden. Det betyr at du kan være ganske trygg på at sikkerheten ivaretas. Den fordelen får du ikke med proprietær kode, da må du stole på leverandørens garantier.

Dessuten legger han ikke skjul på at det blir gøy å være med å bygge opp et lite selskap. I dag har Forgerock rundt 15 ansatte, godt spredt over avdelinger i blant annet USA, England, Spania, Ungarn, Tyskland og Norge.

- Jeg har jobbet med store selskaper i 30 år. Nå fikk jeg muligheten til å jobbe med et fantastisk og lite selskap med en gjeng svært intelligente mennesker.

Vraket av Oracle

Mange Sun-ansatte og -sjefer ble ikke med over til Oracle. Enten fordi de ikke ønsket det selv, eller fordi Oracle ikke ville ha dem. Phipps var en av dem som det ikke var plass til.

- Oracles strategigruppe for åpen kildekode hadde nok folk, så de trengte meg ikke. Jeg fikk aldri noe tilbud om å bli med videre. Det er ikke så fryktelig mye å si om det. Men jeg mener det var bra at Oracle kjøpte Sun. Sun nådde et punkt der oppkjøp var uunngåelig.

Finanskrisen knekte Sun

- Det som skuffet meg var at de ikke klarte seg gjennom finanskrisen. Det var det som knekte Sun. Selskapet hadde behov for nye kunder, men finanskrisen stoppet noen nøkkelkunder på Manhattan. Sun-styret mente at programvarestrategien fungerte storveis. Mange omfavnet strategien vår.

- Det er også grunnen til at det er nok av muligheter for Forgerock til å tilby dette videre.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.