PERSONDATA

SV gir tommel opp til forslag om skatt på persondata

SV støtter finansminister Trygve Slagsvold Vedums forslag om skatt på persondata. De ønsker å innføre en slik skatt i Norge så snart som mulig.

SVs Kari Elisabeth Kaski støtter finansminister Trygve Slagsvold Vedums forslag om skatt på persondata.
SVs Kari Elisabeth Kaski støtter finansminister Trygve Slagsvold Vedums forslag om skatt på persondata. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
25. juli 2024 - 07:33

Onsdag ble det kjent at Vedum (Sp) tar til orde for en global grunnrenteskatt på persondata. Han vil denne uken fremme initiativet i et foredrag for G20-landene i Brasil.

Tanken er at teknologiselskaper skal skatte av fordelen ved å ha tilgang på forbrukernes personopplysninger.

Til Klassekampen gir SV sin støtte til Vedums forslag, men de ser ingen grunn til å vente.

– Norge har alle muligheter til å skatte Google og Meta. Vedums initiativ er bra, men vi trenger ikke vente på treige internasjonale prosesser, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

Hun sier SV allerede har programfestet en variant av dette.

Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad sier han støtter initiativet til en global grunnrenteskatt på persondata – og at han er glad for at Norge tar en tydelig posisjon for sterkere reguleringer.

Høyres Mahmoud Farahmand, medlem i finanskomiteen på Stortinget, sier også det er viktig at globale teknologiselskaper beskattes riktig og bidrar til landene de er stede i. Høyre lurer likevel på hvordan beskatning av en immateriell eiendel som persondata skal fungere i praksis.

– Det hadde muligens vært bedre om finansministeren fokuserte litt mer på den økonomiske situasjonen for nordmenn som opplever usikre økonomiske utsikter, økte priser, tapende konkurransekraft og investorer som flykter landet, sier Farahmand.

Personopplysninger om 24.500 tidligere Telenor-kunder, som skulle vært anonymisert, ble liggende åpent tilgjengelig for Telenor-ansatte i åtte måneder, før feilen ble oppdaget.
Les også

Kodefeil: Fjernet anonymiseringen av 24.500 kunder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.