Kronekursen svinger voldsomt i forbindelse med den pågående finanskrisen, og i det siste har det gått hardt utover den norske kronen.
I skrivende stund står dollaren i 6,98 kroner, og euroen i 8,99 kroner. Det er langt over hva som har vært vanlig det siste året, og så store svingninger på så kort tid er svært sjeldne.
IT-bransjen er mer internasjonal enn de fleste, og selv om bransjen er stor i Norge utgjør utenlandske bedrifter en stor del av den. Spesielt dominerende er de amerikanske selskapene som har etablert egne datterselskaper her i Norge.
Selv om de i flere tilfeller har utviklingsavdelinger i Norge og andre land, så eies produktene som regel av det morselskapet. Det betyr i praksis moderselskapet selger sine produkter til sitt norske datterselskap, som igjen videreselger til kundene.
Et viktig unntak fra dette er Microsoft. Når norske bedriftskunder kjøper sine lisenser, gjør de det direkte fra Microsofts europeiske hovedkontor i Irland.
- Microsoft Irland setter en fast pris i norske kroner i Norge, og tilsvarende i andre europeiske land, sier Eirik Lae Solberg, informasjonsdirektør i Microsoft Norge til digi.no.
Prinsippet blir uansett det samme.
De amerikanske IT-selskapene kan ikke forholde seg til at kronekursen svinger fra dag til dag. Det ville rett og slett blitt for avansert å regnskapsføre transaksjonene hvis prisene skulle blitt justert i takt med kronekursens svingninger. De operer derfor med faste internkurser som justeres ved behov.
Akkurat når og hvor ofte kan ikke selskapene digi.no har vært i kontakt med gi et nøyaktig svar på, men de har en viss langsiktighet.
Både aksje- og valutaspekulantene er for tiden i villrede om hvor utviklingen går, og det svinger derfor mye frem og tilbake for tiden. Det er derfor lite trolig at selskapene gjør sine kursjusteringer med en gang, selv om det i noen tilfeller gir ganske ekstreme utslag.
digi.no kjenner for eksempel til at Oracle for tiden opererer med en fast internkurs der dollaren er satt til under 5 kroner.
Microsoft på sin side operer med en pris som er låst opp mot euroen, men til hvilken kurs er usikkert. At den er markant lavere enn dagens valutakurs er imidlertid overveldende sannsynlig.
Denne kraftige valuta-variasjonen kan ses på to måter: En kan se på det som en glimrende anledning til å kjøpe produktene billigere nå, eller man kan se på det som et varsel om at prisene vil gjøre et kraftig hopp hvis dagens valutakurs holder seg i nogenlunde samme leie.
Dette vil trolig gi stort utslag for hvordan IT-produkter blir solgt i det viktige fjerdekvartalet. Mange norske IT-selskaper, enten de er rene norske foretak eller datterselskap av utenlandske aktører, vil måtte forholde seg til dette og det samme må kundene.
Det kan bety at det mange selgere velger å kjøre et aggressivt løp nå i begynnelsen av kvartalet, istedenfor på slutten slik det er utbredt mange steder.
Spørsmålet kundene må stilles seg er om det er lurt å vente, eller om det gjelder å slå til så fort som mulig?