Assange er anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Sverige har forsøkt å få ham utlevert fra Storbritannia for å avhøre ham og stille ham for en svensk domstol. Nå går altså påtalemyndigheten med på å gjennomføre avhøret i London.
– Det er noe vi har bedt om i fire år. Slik kan han bli frikjent, sier en av Assanges advokater, Per E. Samuelsson, til Aftonbladet.
– Han kommer til å samarbeide fullt ut. Det eneste som er i Assanges interesse, er å få denne saken ut av verden, sier en annen av hans advokater, Thomas Olsson, til TT.
– Tiden renner ut
Samuelsson ringte sin klient for å fortelle om avgjørelsen fredag morgen. Han sier Assange er glad for nyheten, men irritert over at den først kommer nå.
Påtalemyndigheten har tilbudt denne løsningen for å bringe saken videre.
– Jeg har hele tiden ment at et avhør ved ambassaden i London vil gå ut over kvaliteten på avhøret. Han bør være til stede ved en rettsbehandling i Sverige. Det mener jeg fortsatt, sier statsadvokat Marianne Ny i en pressemelding.
– Tiden er imidlertid i ferd med å renne ut, og jeg er nødt til å akseptere det kvalitetstapet og faren for at et avhør ikke vil føre saken videre. Det finnes ingen andre alternativer, all den tid Assange gjør seg utilgjengelig, forklarer Ny.
– Kan ta tid
Påtalemyndigheten ønsker også å ta DNA-prøver av Assange i London. Det er ikke avklart når et slikt avhør kan finne sted. Ifølge Assanges advokater innebærer forespørselen en rekke formelle krav, som de mener kan forsinke prosessen.
– Etter at vår henvendelse er overlevert til Assange, er det opp til ham når han svarer og hvordan man kan legge opp dette, sier påtalemyndighetens talsmann Robin Simonsson.

%25201%2520(2)%2520(1).png)
Han ønsker ikke å svare på hvorfor avgjørelsen om å avhøre Assange i London kommer først nå.
Bor på ambassade
Storbritannia besluttet i 2011 at Assange kunne utleveres til Sverige. I 2012 ble han imidlertid innvilget asyl av Ecuador. Siden har han oppholdt seg på den ecuadorianske ambassaden i London.
Der disponerer han et kontor på 30 kvadratmeter. Dersom han forlater ambassaden, mister han også sitt politiske asyl, skriver Aftonbladet.
WikiLeaks-grunnleggeren har nektet å la seg avhøre i Sverige, av frykt for å bli utlevert til USA, der han kan bli stilt for retten for WikiLeaks' lekkasjer. (©NTB)