JUSS OG SAMFUNN

Svensk tjeneste leverer sannheten om Syria

Videostrømmetjenesten Bambuser er i skuddet igjen.

Bambuser lar folk strømme video direkte fra sine mobiltelefoner. Her fra en sekvens fra Damaskus i Syria.
Bambuser lar folk strømme video direkte fra sine mobiltelefoner. Her fra en sekvens fra Damaskus i Syria. Bilde: Bambuser
8. okt. 2012 - 07:18

Stockholm (NTB-Reuters): Borgerkrigen i Syria har gjort fredagskveldene travle i en gammel sykkelfabrikk i Stockholm. Derfra strømmer et lite IT-selskap de siste videoene fra opprøret.

Etter fredagsbønnen fyller syriske demonstranter gatene fra Deraa i sør til Aleppo i nord. Med seg har de mobiltelefoner og små videokameraer som de filmer protestene med. Videoene vises direkte på nettsidene til IT-selskapet Bambuser.

I selskapets hovedkvarter i Stockholm sitter Hans Eriksson klistret til laptopen sin. Bambuser-sjefen har begynt å kjenne igjen de forskjellige brukerne og hva de vanligvis filmer.

– Denne brukeren pleier å filme begravelser og bombeangrep, sier Eriksson og peker på en video som nettopp er kommet inn.

Bambuser fungerer ved hjelp av en applikasjon som brukerne laster ned til mobiltelefonene sine. Deretter trykker de på en opptaksknapp for å publisere videoen direkte på Bambusers nettsider.

Midtøsten-favoritt
Bambuser startet opp i 2007, men gjennombruddet kom først i opptakten til det som er blitt kalt den arabiske våren. I forbindelse med parlamentsvalget i Egypt i desember 2010 ble det direktestrømmet 10.000 videoer.

Bambuser er langt fra den eneste direkte strømmetjenesten, og heller ikke den største, men det svenske selskapet har skapt seg sin egen nisje blant aktivister.

Eksperter på strømmetjenester sier sidens enkle oppbygning og et økende antall mobiltelefoner har gjort nettstedet til det viktigste for aktivister i Midtøsten. Også anti-Putin-demonstranter og tilhengere av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange benytter nettstedet flittig.

Mediegiganter som BBC og CNN har brukt videoer fra Bambuser, og Riyad Minty, Al Jazeeras sjef for sosiale medier, forteller at kanalen holder øye med nettstedet for å sjekke utviklingen i Syria.

– Det er sterke bilder som gir oss et ufiltrert bilde av krigen. Videoene gir oss også en god pekepinn om det som skjer på bakken i Syria, sier Minty.

Filmet granatangrep
Fra et skrivebord fullt av snusbokser, en egyptisk fez og en utgave av magasinet Wire, holder Hans Eriksson kontakten med mange av brukerne som befinner seg på bakken inne i Syria.

Han hjelper dem blant annet med opplasting, gjør andre medier oppmerksomme på videoene og reklamerer for dem på mikrobloggtjenesten Twitter.

Eriksson husker særlig en bruker, «homslive», som tidligere i år sendte videoer fra hustaket sitt i Homs mens granatene haglet omkring ham.

– Han gikk online og sa til meg at «jeg kommer til å bli her». Jeg sa at han kom til å dø, men han ville ikke forlate hustaket. Han svarte «jeg går ikke noe sted. Jeg skal vise verden hva som skjer», forteller Eriksson.

Videoen ble sendt til 80 forskjellige TV-stasjoner og ble vist 600 ganger.

«Strømme-demokrati»
Bambuser følger i fotsporene til andre nystartede IT-selskaper som Skype og Spotify. Selskapet har nå tolv ansatte, men er ennå ikke lønnsomt.

Grunnleggerne av selskapet har ingenting imot rollen som aktivistnettsted og sier at de jobber for å «demokratisere» direkte strømming.

– Vi har hele tiden ønsket at alle skal kunne ta del i dette uten å måtte ha tilgang til satellitt, sier Jonas Vig, toppsjef og en av dem som startet Bambuser for fem år siden.

Vig mener også at det er lettere å få verifisert videoene hos Bambuser enn klippene som blir lastet opp på nettsteder som YouTube.

– Du kan faktisk se alt helt ufiltrert. Det er rått, men også svært autentisk, sier Vig. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.