TELEKOM

Svenskene snur om nødnett. Vil benytte mobilnettene

Litt som i Norge vil svenskene nå benytte kommersielle mobilnett til deler av nødnettet Rakel G2.

Sverige er kommet ett skritt nærmere ny generasjon nødnett. Her illustrert ved brannfolk i Sverige som trener ved Sandö utdanningssenter.
Sverige er kommet ett skritt nærmere ny generasjon nødnett. Her illustrert ved brannfolk i Sverige som trener ved Sandö utdanningssenter. Foto: Pavel Koubek, MSB
Håvard FossenHåvard FossenJournalist
20. sep. 2024 - 08:07

Den svenske regjeringen har avvist et forslag fra MSB om å bygge nytt eget nødnett for 11,2 milliarder kroner. MSB står for «Myndigheten för samhällsskydd och beredskap». Omtrent tilsvarende Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Norge.

I stedet har MSB nå fått i oppdrag å hente anbud fra eksisterende infrastruktur hos teleoperatørene i Sverige og benytte disse til det kommende blålysnettet i Sverige, skriver Telekomnyheterna.

Sjefredaktør Mats Roesgaard Sjödin i Telekomnyheterna skriver i en kommentar at det kommer til å ta tid før Rakel G2 (generasjon to) er på plass. Han konstaterer at man kan håpe at byggingen av en mellomgenerasjon nødnett, kalt Rakel 1,5, forhåpentligvis kommer i gang i vinter. Dette innkjøpet startet tilbake i 2021.

Lang ventetid

– Spørsmålet er hvor lenge vi kommer til å vente på G2-nettet med tanke på at anbudene på generasjon 1,5 startet i 2021 og at løsningen fortsatt ikke er i gang, sier Sjödin.

Regjeringens forslag i budsjettet er å tildele MSB litt over to milliarder kroner for å starte arbeidet med Rakel generasjon G2. MSBs sjef for Rakel, Ronny Harpe, sier til Telekomnyheterna at de er fornøyd med å kunne sette i gang arbeidet med neste generasjon nødnett. Og at deres forslag hele tiden har bygd på en hybridløsning, et eget nett i kombinasjon med innkjøp fra en eller flere kommersielle operatører.

Fra før har myndighetene bestilt kjernenett for Rakel fra Ericsson og radioaksess fra Telia. Neste steg er å søke om frekvensene som ligger reservert for myndighetsbruk. 

Det er ennå fem–seks år til vi ser de første installasjonene basert på den nye nettgenerasjonen, men nå begynner kampen om å utvikle raskest og best i henhold til de nye hårete målene som allerede er definert.
Les også

Nå forberedes neste generasjon mobilnett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.