SIKKERHET

Svindlere utgir seg for å være Økokrim-ansatte

Nylig har ansatte i Økokrim opplevd at telefonnumrene deres misbrukes i svindelforsøk. – Alle kan bli lurt og utnyttet, advarer de.

Svindlere utgir seg ofte for å være en annen person for å villfare ofre. Nå bruker de Økokrim som troverdighet.
Svindlere utgir seg ofte for å være en annen person for å villfare ofre. Nå bruker de Økokrim som troverdighet. Foto: Leif Ingvald Skaug/Økokrim
David SøbergDavid SøbergJournalist
11. juli 2024 - 10:09

En svindler «spoofet» nylig Økokrim-fagleder Fredrik Lykkens telefonnummer for å kontakte ofre, informerer han i en pressemelding.

Denne metoden går ut på å kamuflere seg bak et falsk telefonnummer for å kontakte personer på sms eller telefon. Når offeret googler nummeret, ser de at det er tilknyttet en person med troverdighet.

– Svindlerne som ringer, er gode på sosial manipulasjon og opptrer profesjonelt og høflig. De kan la deg tro de vet mye om deg, samtidig som de spiller på følelser, som frykt eller stress, ved at de sier at penger er på vei ut av kontoen din eller at noen er i ferd med å ta opp lån i ditt navn, sier Lykken.

Klassiske svindelmetoder

– Alle kan bli lurt og utnyttet av ondsinnede aktører, sier Lone Charlotte Pettersen, som er avdelingsdirektør for avdeling forebygging og etterretning i Økokrim.

Sammen med teletilbyderne og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har Økokrim satt i gang et arbeid med teknisk forebygging for å hindre utenlandske svindlere i å bedra nordmenn. Norske svindlere unngår imidlertid mange av tiltakene.

Pettersen minner om at verken bankene eller politiet vil be deg om å overføre penger for å unngå å bli svindlet, og hun oppfordrer til varsomhet når du deler sensitiv informasjon.

–  Ikke la deg lure av at personen du snakker med, ser ut til å vite mye om deg. Del aldri sensitiv informasjon som passord, personnummer eller bankinformasjon. Det vil vi aldri spørre deg om å gjøre, sier Pettersen.

Vis mer
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.