Det er ikke rent lite nostalgi forbundet med gode, gamle Commodore Amiga. Maskinen som allerede på slutten av 1980-tallet ga oss ekte multitasking, fire kanalers lyd og grafikk som den gangen langt overgikk det konkurrentene kunne skilte med.
Prisen og utbredelsen gjorde den til en oppnåelig multimedia-drøm, som for mange ble et første møte med en datamaskin.
Commodore gikk konkurs i 1994, men etterlot et stort miljø av kreative sjeler, som i flere år tviholdt på Amiga-plattformen. Mange av disse har for lengst gått videre til en hverdag med Linux, Mac eller Windows, men for noen lever drømmen videre også i dag.
Etter en årelang ørkenvandring (se noen eksempler under) med juridisk krangel om rettigheter, stadige videresalg og nye konkurser, flerfoldige lovnader om at nå, endelig skulle det skje... Tør vi håpe på at det denne gangen er sant?
Lanserer råskinn-Amiga
Gjennom hele digi.nos femten år lange historie har vi skrevet nyheter om at Amiga skal gjenoppstå i en form eller annen. Igjen bli relevant.
Det siste kan vi ikke love, men joda: Det kommer en ny Amiga. Den kraftigste noensinne til og med. Den blir bare fryktelig dyr.
Amiga x1000 (pdf) ble kunngjort i helgen på den årlige AmiWest-konferansen i California. Spesifikasjonene vil kanskje ikke imponere dagens pc-brukere nevneverdig, men en toveis prosessor på 1,8 gigahertz med PowerPC-arkitektur, opptil flere gigabyte minne, to PCIe-spor og den flunkende nye co-prosessoren «Xena» har virkelig fått pulsen igang i Amiga-miljøet.
Selskapene AmigaKit og A-EON Technology sier at de straks vil begynne å ta imot forhåndsordre, og oppgir å kunne levere maskinen fra juletider.
Prisen blir fra saftige 1700 britiske pund, som verken inkluderer lisens på AmigaOS4, frakt eller avgifter. Det betyr at herligheten fort vil kunne koste nordmenn som bestiller godt over 20.000 kroner.
- Dette er den store snakkisen i miljøet nå, sier Amiga-fan Michal Bergseth (32) til digi.no. Gjennom store deler av helgen fulgte han overføringene fra AmiWest-konferansen, og er begeistret over nyhetene som ble servert.
Selv er han i tvil om Amiga noen gang vil få et comeback, i hvert fall med prisnivået på nye x1000, som er ment for entusiastene.
- Den er kanskje litt dyr, men det er en flott hobbymaskin. De regner med å produsere et sted mellom 500-600 stykk i første omgang, så får vi se hvor mange som blir solgt.
Varsler bærbar Amiga
Men også en annen nyhet vekket oppsikt denne helgen. Hyperion, selskapet som nå utvikler AmigaOS, kunngjorde at de skal lansere en bærbar pc med AmigaOS4.
Det dreier seg om en netbook som oppgis å skulle koste et sted mellom 300-500 dollar. Her er detaljene foreløpig veldig sparsomme og ser ut til å være begrenset til uttalelser fra en ansatt i Hyperion i et diskusjonsforum. Vedkommende skriver at produktet etter planen skal lanseres nær midten av neste år.
- En slik lansering tror jeg absolutt kan bli en vekker, og noe AmigaOS kan bryte igjennom med. Det er et operativsystem som krever lite plass og minne, sier Bergseth som inntil 2003 var redaktør for en av de siste Amiga-bladene som utkom i Norge.
MorphOS
Selv fikk han sin første Amiga allerede i 1988, en A500 med Workbench 1.2.
Fremdeles sverger han til Amiga, men nå gjennom den AmigaOS-kompatible videreføringen MorphOS på PowerPC-arkitekturen. Selv bruker han dette på en utgått Apple Mac Mini.
- Det er et veldig raskt og responsivt operativsystem som starter på 4-5 sekunder. Det har multitasking fra AmigaOS, er veldig konfigurerbart og har en god webkit-basert nettleser.
Slik blir maskinen med 1,55 gigahertz prosessor, én gigabyte RAM og 200 megabyte harddisk mer enn nok til å fungere som Bergseths primærmaskin, og en pc han faktisk foretrekker å bruke også til deler av jobben sin som webdesigner.
- Men jeg bruker MacOSX og Android i tillegg. Jeg er fullt inne i dagens teknologi, det er ikke bare Amiga lenger.
For Bergseth er det viktig å få frem budskapet hans: At Amiga-plattformen lever i beste velgående og at miljøet stadig utvikler ny programvare.
MorphOS skal i desember utgis i versjon 3.0 med støtte for Apples PowerBook G4-maskiner.
Mer om Amiga
Interessert i å vite mer om Amiga eller MorphOS? Her finner du noen nettressurser å begynne med:
- Amiga.org - Et nettsted fullt av Amiga-ressurser
- Aminet - Et av de eldste filarkivene på nett. Her finner du det meste til AmigaOS 3.x, AmigaOS4, AROS og MorphOS.
- OS4 Depot - Mye programvare til AmigaOS4
- MorphOS Files - Mye programvare til MorphOS
- AmigaKit - Nettbutikk som fremdeles fører klassisk og moderne Amiga-maskinvare, komponenter og kommersiell programvare.
- Hvorfor skal du bruke Amiga i 2011? (Youtube-video)
- WinUAE - En emulator som gjør det mulig å kjøre en rekke gamle Amiga-programmer under Windows.
Les også:
- [06.01.2012] Gratulerer med dagen, C64!
- [19.10.2009] Baner vei for ny Amiga
- [26.11.2007] Nytt operativsystem til klassiske Amigaer
- [08.05.2007] Slik blir den kraftigste Amiga-maskinen
- [04.05.2007] Oppsiktsvekkende spesifikasjon på ny Amiga
- [27.04.2007] Amiga-maskinene skal gjenoppstå
- [07.03.2007] Commodore lover nye produkter enda en gang
- [31.08.2001] Å nei, så feil de tok
- [14.12.2000] Amiga-entusiaster forbereder egen "Palm"
- [23.10.2000] Zico skal sparke igang Amiga
- [02.01.2000] Amiga selges - igjen
- [13.09.1999] Gateway endrer Amiga-planene
- [28.07.1999] Slik vil din nye Amiga se ut
- [27.07.1999] Velutstyrte Amigaer under utvikling
- [19.05.1998] Kraftig Amiga under utvikling
- [20.08.1996] Amiga comeback?