JUSS OG SAMFUNN

Syria bruker hackere i nettkrig

Assad-regimet hyrer høyt lønnede kyberkrigere.

President Bashar Assad bruker innleide kyberkrigere i borgerkrigen som herjer i Syria.
President Bashar Assad bruker innleide kyberkrigere i borgerkrigen som herjer i Syria. Bilde: Sasha Mordovets/Getty Images/All Over Press
6. mai 2013 - 08:35

London/Oslo (NTB-Bibiana Piene): Gjennom høyt lønnede anonyme krigere på nettet bruker Assad-regimet våpen som hacking og phishing for å vinne informasjonskrigen om Syria, hevder opposisjonen.

De siste ukene har en gruppe som kaller seg Syrias elektroniske hær (SEA) gått til en rekke cyberangrep mot store medier som BBC, Associated Press (AP) og The Guardian, skriver sistnevnte på sine nettsider.

I forrige uke ble Twitter-kontoen til AP hacket, og en falsk melding om at president Barack Obama var såret i en eksplosjon ble lagt ut. Før AP fikk slettet meldingen, som nådde ut til 1,9 millioner følgere, falt verdien av amerikanske aksjer med 130 milliarder dollar, ifølge The Financial Times.

Markedet hentet seg raskt inn igjen, men hendelsen viser likevel hvilken slagkraft de syriske cyberkrigerne kan ha, skriver avisa.

Assad frampå

I motsetning til land som Tunisia, Egypt og Libya, der de gamle herskerne kom håpløst bakpå de unge reformistene på internett og sosiale medier, har Syrias regime med Bashar al-Assad i spissen vært raske med å etablere en egen frontlinje på nettet.

Allerede i 2011 ble SEA etablert, med to hovedfunksjoner: å straffe vestlige nyhetsmedier som er kritiske til regimet, og å spre Damaskus' budskap om at krigen ikke er et opprør mot et brutalt og despotisk familiedynasti, men et forsøk på å omdanne Syria til en al-Qaida-styrt islamiststat.

Nettsteder som er blitt hacket av SEA omfatter blant annet BBC Arabic Online, Deutsche Welle, France 24 og menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Styrtrik fetter

SEAS hovedkvarter er senere flyttet fra Damaskus til en hemmelig base i Dubai. Opposisjonen i Syria hevder det er Assads styrtrike fetter, Rami Makhlouf, som betaler for gildet og trekker i trådene.

For nettangrep mot vestlige mål betaler Maklouf ifølge kilder i opposisjonen mellom 500 og 1.000 dollar, en stor sum for de fleste syrere.

Cyberkrigerne får teknisk hjelp av russiske hackere, kjent som noen av de beste i verden, hevder opposisjonens egne cyberaktivister.

– Det er mange regimevennlige syriske hackere både inne i og utenfor Syria. Syriske myndigheter betaler dem for å kjempe en elektronisk krig mot opprørerne, sier Tareq al-Jaza'eere, som er medlem av den globale internettbevegelsen Avaaz.

– SEA jobber noen ganger på ordre fra Damaskus, og noen ganger på egen hånd, sier han.

Grove, men effektive

Ifølge eksperter er SEAS nettangrep grove, men effektive. SEA-hackerne bruker gjerne såkalt «phishing» for å skaffe seg epostadresser og passord.

Gruppa er organisert i undergrupper, såkalte bataljoner, med navn som «Ulven», «Proffen» og «Skyggen», skriver Guardian.

På sin hjemmeside sier SEA at de kjemper mot «fabrikkerte nyheter» om det som skjer i Syria.

– Vi er alle syriske ungdommer som har spesialiserte dataferdigheter, så som hacking og datadesign, vårt oppdrag er å forsvare vårt stolte og elskede Syria mot den blodig mediekrigen som er startet mot landet vårt. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.