SIKKERHET

Taiwan anklager Kina for cyberangrep

Minst ti offentlige etater og tusener av epostkontoer er berørt.

Liu Chia-zung, nestleder ved taiwanske Cyber Security Office, hold onsdag pressekonferanse om hackerangrep som landets myndigheter knytter til Kina.
Liu Chia-zung, nestleder ved taiwanske Cyber Security Office, hold onsdag pressekonferanse om hackerangrep som landets myndigheter knytter til Kina. Foto: Yimou Lee, Reuters
19. aug. 2020 - 15:30

Et titalls offentlige etater og rundt 6.000 epostkontoer i Taiwan har vært utsatt for hackerangrep, som landets myndigheter knytter til Kina. Det kom fram under en pressekonferanse onsdag i hovedstaden Taipei, skriver Reuters.

– Kinesiske hackergrupper har i lang tid infiltrert våre offentlige etater og deres tjenesteleverandører, sier Liu Chia-zung, nestleder ved Taiwans myndighet for etterforskning av cyberkrim.

Angrepene skal ha startet så tidlig som i 2018. Ifølge Liu er Taiwan av den oppfatning at to av de involverte hackergrupperingene, navngitt som Blacktech og Taidoor, er støttet av det kinesiske kommunistpartiet.

Han sier videre at angriperne har utnyttet smutthull i datasystemer, som er levert av tjenesteleverandører til taiwanske myndigheter. Minst fire teknologiselskaper skal være berørt.

Amerikanske etterretningskilder mener kabelkuttingene Yi Peng 3, New New Polar Bear og Eagle S har forårsaket i Østersjøen, er uhell heller enn sabotasje, skriver Washington Post.
Les også

Vestlig etterretning: – Kabelkuttingene i Østersjøen har trolig vært uhell

– Utgjør en stor trussel

Politiets etterforskning skal så langt ikke klart å identifisere hva slags data som hackerne har stjålet.

– De hadde som mål å skaffe viktige regjeringsdokumenter og data. Noen av myndighetenes dokumenter kan ha blitt lekket. Dette har utgjort en stor trussel, sier Liu Chia-zung.

Taiwan har ifølge nyhetsbyrået oppfordret sine innbyggere til å være på vakt mot det de kaller en «allestedsnærværende infiltrasjon» fra Kina, som anser øya for å være en del av «Ett Kina».

Kina har så langt ikke kommentert påstandene, men de avviser rutinemessig alle beskyldninger om involvering i hacking, skriver Reuters.

Pressekonferansen med hackeranklagene skjer i en periode der forholdet mellom Taiwan og Kina er spent, ifølge NTB. Særlig etter at Kina innførte en ny sikkerhetslov i Hongkong og også har krenket taiwansk luftrom med militære flyvninger.

NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl mener norske ledere bør være forsiktige med Deepseek
Les også

NSM advarer mot Deepseek

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.