Det er all grunn til å gratulere Tandberg Data med den avtalen som er inngått med Overland Data. Før ovasjonene tar fullstendig overhånd er det imidlertid flere momenter som bør vurderes.
Teknisk direktør Erik Solhjell sa til digi.no i forrige uke at selskapet var avhengige av en implementering av PRML for å klare det utviklingsløpet man har lovet markedet. Det kunne selskapet selvfølgelig ha gjort alene eller i samarbeid med andre aktører.
Nå viser det seg imidlertid at uten en avtale med Overland hadde Tandberg Data trolig blitt betydelig forsinket i utviklingsarbeidet. De ville fått vansker med å ta SLR-serien videre etter SLR 6, og MLR 5 hadde ikke latt seg realisere uten å gjøre endringer på tapen, noe som hadde medført høy risiko for tekniske problemer i utviklingen av produktet.
Med den markedsposisjonen Tandberg Data har hatt til nå, kunne forsinkelser i utviklingen av SLR og MLR blitt et betydelig problem for selskapet, ikke minst i forhold til OEM-partnerne som jo skal gi teknologien det volumet markedet har regnet med.
Her er det markedsposisjon som er stikkordet. Det er få som har stilt seg kritiske til eksisterende SLR og MLR teknologi. Spørsmålet har heller vært om Tandberg Data ville klare å gi produktene den markedsandelen de har potensial for. Det er ikke VR2 som er av størst betydning når vi vurderer avtalen med Overland i forhold til hva finansmarkedene har forventet av Tandberg Data.
Den delen av Overland-avtalen som omfatter VR2 var mer en nødvendighet for Tandberg Data, slik selskapet er vurdert til nå. Jeg er ikke overbevist om at markedet har vært innforstått med hvor langt Tandberg Data har strukket seg i sine løfter til markedet om fremtidige produkter. Isolert sett er det derfor vanskelig å se at VR2 skulle medføre at selskapet fortjener en mer aggressiv prising enn vi allerede har opplevd.
De to andre elementene i avtalen er det derimot verdt å tenke over lenge og vel.
Tandberg Data har så lang holdt SLR og MLR for seg selv. Når Overland Data nå tillates å produsere og selge produktene på lisens fra Tandberg Data, er det først og fremst viktig i forhold til OEM-partnerne. Det fremgår også med all mulig tydelighet av uttalelsen fra Compaq i forbindelse med avtalen (se relatert sak).
Investorer som ønsker å øke sine poster i Tandberg Data bør derfor merkes seg tidligere toppsjef Jan E. Bjørstads uttalelser om at selskapet har som mål å inngå flere lisensavtaler i løpet av det nærmeste året.
Det samme gjelder produkter basert på MLR og SLR, som biblioteksystemet som nå skal utvikles sammen med Overland. Her har Tandberg Data gjort fint lite. Denne formen for produktifisering øker markedspotensialet til SLR og MLR uten å påføre selskapet særlige utviklingskostnader.
Hva angår effekten på verdsettelsen av selskapet, kan vi ikke se annet enn at de to siste punktene i avtalen med Overland bør trekke godt opp i investors vurdering av selskapet. Utviklingen her kan faktisk sies å ha gått enda raskere enn markedet har forventet.
Så er spørsmålet hvor høyt man tør å prise Tandberg Data på fremtidige inntekter. For det er fremdeles i høy grad fremtidige inntekter vi snakker om.
Et kvantitativt standpunkt vil jeg ikke innta. Imidlertid er det vanskelig å la være å påpeke at det ikke er urimelig å sette et høyt avkastningskrav på en investering i Tandberg Data. De fremtidige inntektene er vel ikke like sikre som inntektene i Schibsted, for å si det slik.
Dernest er inntektene i aller høyeste grad "fremtidige". Det trekker i retning av at en endring i markedets avkastningskrav - for eksempel grunnet en høyere risikofri rente - fort vil slå hardt ut på verdsettelsen av Tandberg Data. Den reprisingen vi har sett av aksjer notert ved Oslo Børs de siste årene skyldes ikke bare økt likviditet, den skyldes også i høy grad et stadig lavere rentenivå.
I tillegg kommer sentimentet i markedet - eller psyken om du vil. Så lenge alle er i godt humør blir risiko tonet ned. Et mer nervøst marked trekker seg raskt ut av høyrisko-aksjer. Tandberg Data kommer ikke høyest opp på den listen, men en kikk på kursutviklingen i desember og januar måned (et små-nervøst marked) fjerner vel en del tvil om hvordan markedet behandler Tandberg Data når psyken ikke er fullt så god.
I sum er Overland-avtalen et gigantisk kjøpsargument, men risikoen er fremdeles meget høy. Det er helt greit å ta den risikoen - så lenge man har tatt inn over seg akkurat hvor høy den er. Da slipper du den roterende følelsen i magen, når du plutselig en dag blir tvunget til å se ned.