JUSS OG SAMFUNN

Tar opp kampen om fleksible kontonumre

Regjeringen har sagt at regningen blir for høy, men Høyre slår seg ikke til ro med dette svaret.

3. nov. 2008 - 13:00

I forrige uke oppfordret statsminister Jens Stoltenberg folk til å slutte å være lojale mot banken sin og bytte hvis man er misfornøyd.

Uttalelsen kom etter at Dnb NOR gjennomførte en planlagt renteøkning, selv om Norges bank satte ned styringsrenta.

Uttalelsen har blåst liv i en gammel detatt om livsvarig kontonummer som startet opp i juni 2006.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Da skrev Idar Kreutzer, konsernsjef i Storebrand et blogginnlegg hos NA24.no, der han tok til orde for at norske bankkunder – både privatpersoner og bedrifter – burde få muligheten til å beholde kontonummeret når de bytter bank: Samme kontonummer hele livet:

Kreutzer mente at det ville være et viktig virkemiddel for å intensivere konkurransen i det norske bankmarkedet. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe for å «vurdere tiltak og ordninger som kan gi reduserte ulemper for kundene ved bytte av bankforbindelse».

Men året etter fastslo en rapport fra Kredittilsynet at det ville bli veldig dyrt:

Nå tar Høyre igjen opp kampen. Partiet tror det vil gjøre det lettere for folk å bytte bank hvis man kan få beholde det gamle kontonummeret, ifølge NRK.

Tiltaket vil være sunt i en periode med finansuro og vil kunne øke konkurransen mellom bankene og gjøre det lettere å foreta bankbytte.

- Flere vil skifte bank hvis det er mulig å beholde kontonummeret, sier Torbjørn Hansen, næringspolitisk talsmann i Høyre.

Men Finansdepartementet avviser at et kontonummer som følger deg resten av livet er til beste for deg som kunde. Senest i januar bestemte departementet at det ikke skal bli mulig å få med seg sitt gamle kontonummer når man bytter bank.

Begrunnelsen for å avvise forslaget er kostnadene. Tor Johan Bjerkedal i Finansnæringens Hovedorganisasjon uttalte til digi.no i februar at kostnadene vil beløpe seg til rundt fire milliarder kroner.

Men den samme begrunnelsen brukte teleoperatørene da forslaget om nummerportabilitet kom opp i 2000. Telenor var blant dem som gikk imot forslaget og argumenterte med at det ville bli for høy kostnad.

En ringerunde rundt til aktører som Telenor, Netcom, Post- og teletilsynet, Samferdselsdepartementet og flere andre avslører at man ikke viste hva det ville koste med nummerportabilitet den gang, og at man ikke vet det nå i ettertid heller. Likevel konkluderte man dengang med at det ville være samfunnsøkonomisk lønnsomt å tvinge gjennom muligheten for å bytte.

    Les også:

- Det har vi vurdert til å være mer komplisert og krevende enn den positive effekten av det, og det tror jeg ikke vi kommer til å se på igjen, sier statssekretær i Finansdepartementet Ole Morten Geving fra Senterpartiet.

Høyres finanspolitiske talsmann tror Regjeringen lot seg litt for lett overbevise av finansnæringen om at dette var et vanskelig tiltak å gjennomføre:

- Jeg synes disse ropene fra Regjeringen om å bytte bank virker litt som en avlatshandling. Man har ikke gjort mye for å bedre konkurransen, og det virker ikke som om konkurransetrykket er sterkt nok til at bankene setter ned renten raskt, sier Torbjørn Hansen til NRK.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.