JUSS OG SAMFUNN

Tar opp prinsippsak om patentert programvare

USAs høyesterett tar opp hvor langt landets patentlov skal gjelde for programvare solgt i utlandet.

30. okt. 2006 - 09:37

USAs høyesterett sier de vil ta opp til behandling en prinsippsak som vedrører i hvor stor utstrekning landets patentlover skal gjelde for amerikanskutviklet programvare som selges i utlandet.

To syn står mot hverandre. Det ene hevder at dersom kode som er patentert i USA, distribueres ulovlig i utlandet av et amerikansk selskap, skal en amerikansk rett kunne avgjøre erstatningskravet mot distributøren. Det motsatte synet hevder at en amerikansk rett ikke skal kunne avgjøre erstatningskravet for den ulovlige distribusjonen i utlandet, men bare for den som er skjedd i USA.

Saken stammer fra en tvist mellom AT&T og Microsoft fra 2001. AT&T mente at taleteknologi i Windows brøt et av deres patenter. Tvisten ble løst med et konfidensielt forlik i september 2004, med unntak av prinsippspørsmålet om hvorvidt Microsoft også var rettslig ansvarlig i USA for AT&T-koden som havnet i andre land gjennom eksporten av Windows.

AT&T ville ha erstattet også skader påført gjennom eksporten av Windows, mens Microsoft hevdet at USAs lovverk ikke kan utvides til å gjelde andre land.

En føderal domstol i New York ka AT&T medhold, og i juli i år sa en ankeinstans seg enig. Dette fikk Microsoft til å anke saken til høyesterett i Washington.

Fredag sa høyesterett at de vil ta saken, og behandle den en gang i 2007. Avgjørelsen vekker oppsikt: Det er svært sjelden at høyesterett går med på å behandle anker i patentsaker.

Noe av årsaken til at høyesterett vil ta saken, er en uttalelse fra USAs justisdepartement, som støtter Microsofts prinsipielle syn.

I denne uttalelsen heter det at ankeinstansens kjennelse «urettmessig utvider USAs patentlov til utenlandske markeder, og undergraver konkurranseevnen til amerikanske programvareselskaper utenlandske markeder i forhold til deres utenlandske konkurrenter».

– Denne ulempen vil skade programvarebransjen i USA og vil til slutte kunne tvinge noen programvareselskaper til å flytte sin forskning og utvikling til utlandet, heter det videre.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.