Britiske aviser skriver om et foredrag holdt av kriminolog Emily Finch fra University of East Anglia for konferansen Festival of Science organisert av British Association i Dublin. Finch har forsket i metodene som kriminelle bruker til å kapre folks identitet, og satt dem opp mot ny teknologi som nettopp skal verne mot denne typen forbrytelse.
Konklusjonen hennes er at mens kriminelle er i ferd med å tilpasse seg for eksempel kredittkort med PIN-kode og databrikke, er brukere og forretninger stadig mindre påpasselige og overlater mer og mer av vernet til teknologien. Tendensen er følgelig at det økende innslaget av teknologi gjør oppgaven lettere for de kriminelle, og det kapres stadig flere identiteter i stedet for færre.
Det gjør Finch skeptisk til ytterligere innslag av teknologi i offentlige tiltak for å bedre sikkerheten. Hun advarer spesielt at innføringen av elektroniske ID-kort i Storbritannia kan gjøre samfunnet mer sårbart, stikk i strid med det uttalte formålet.
– Vår forskning har vist at svindlerne er innbitte. Nye sikkerhetstiltak får dem ikke til å avstå fra svindel. I stedet finner de på nye metoder for å omgå dem.
Identitetskapring foregår i dag gjerne ved at man først får tak i PIN-koden, og så finner en anledning til å rappe selve kortet. I butikkene er det ingen som bryr seg om for eksempel en mann bruker et kort med bildet av en kvinne: All kontroll overlates til teknologien, er Finchs erfaring.
Finch understreker at det svindlere virkelig vet noe om, er den menneskelige natur. Har de et kort som de har «glemt» PIN-koden til, greier de forbløffende ofte å rundsnakke betjeningen til å godkjenne betalingskortet som kredittkort og omgå hele PIN-systemet, vel vitende om at heller ikke underskriften vil bli kontrollert spesielt nøye.
En annen metode er å peile seg inn på en bestemt, gjerne velstående person, og samle nok opplysninger til å sende inn en falsk søknad om kreditt- eller betalingskort. Kilden til personopplysninger kan være Internett, men husholdningsavfall kan være enda mer avslørende, mener Finch.
Les også:
- [04.02.2008] Innsiktsløst fra NRK om ID-tyveri
- [07.06.2006] Stjal persondata om 2,2 millioner USA-soldater
- [13.09.2005] Ny bølge med falske eBay-meldinger
- [05.09.2005] Phishing redusert med 90 prosent
- [21.04.2005] Ideelt verktøy for ID-kapring