BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tele Danmarks amerikanske eier

I januar 1998 ble den formelle beslutningen tatt; den danske staten selger seg ut av Tele Danmark til fordel for det amerikanske Ameritech for 19 milliarder kroner. Nå er imidlertid den amerikanske eieren klar for å selge sin majoritetspost i Tele Danmark videre.

Frode Eriksen
16. mai 2001 - 11:53

Det er for tidlig å si om konsernsjef i Tele Danmark, Henning Dyremose får norsk sjef.

Tele Danmarks hovedaksjonær Ameritech ble i 1999 selv kjøpt av SBC Communications Inc. Selskapet kontrollerer riktignok bare vel 42 prosent i Tele Danmark, men aksjeposten er forbundet med styreflertall i det danske teleselskapet og er dermed en kontrollerende post.

I januar løp SBC sin bindingstid på aksjene ut, det vil si den tiden selskapet avtalte med den danske staten at en ikke skulle selge seg ut, eller stykke opp selskapet.

Trolig har Telenor siden da vært i samtaler med SBC om en mulig overtakelse av selskapets aksjer. Med Tele Danmarks børsverdi på for tiden rundt 75 milliarder kroner, innebærer det en investering på 32 milliarder kroner. Men det betyr også at Telenor utløser tilbudsplikt for alle andre aksjonærer i selskapet, og kan derfor i verste fall tenkes å bli sittende med alle TeleDanmark-aksjene, selv om det kan virke lite sannsynlig med dagens kursnivå.

Blant de kjøperne som har snust på Tele Danmark er Telia, og trolig har også Deutsche Telekom vurdert selskapet.

Den danske teleanalytiker John Strand kommenterte situasjonen i Norden på denne måten ovenfor digitoday.no;

- Tele Danmark hadde alle sjanser til å bli en av de fremste teleselskap i Europa, og var et av de første privatiserte teleselskap i Europa og var samtidig et av de første selskapene som skaffet seg en internasjonal partner. - De hadde et forsprang som en kunne ha brukt for å skaffe seg en posisjon i Norden og deretter i Europa, men de utnyttet det ikke. Tele Danmark har gått fra å være en fisk som kunne spise andre til å bli en fisk andre vil spise. Det er ikke gøy nå for en bedrift som Tele Danmark, sier Strand.

Det var nettopp SBC sitt oppkjøp av Ameritech som var hovedårsaken til at Telias konsernsjef i 1997, Lars Berg ringte konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen og spurte om en skulle sondere mulighetene for en fusjon. Fusjonsamtalene ble som kjent lagt på is våren 1998 men ble tatt fram igjen tidlig i 1999, før fusjonen faktisk ble gjennomført i desember 1999. Det holdt til første styremøte som førte til en splittelse så dyp at selskapet ble delt og partene fortsatte som før.

SBC informerte det danske samferdselsdepartementet før jul om at selskapet ville se nærmere på sine europeiske operasjoner, noe mange tolket som et startsignal for en salgsprosess av Tele Danmark. SBC vil konsentrere seg om kjernevirksomheten i USA der selskapet opplever hard konkurranse.

SBC er i dag den største ikke-europeiske aktøren i det europeiske telemarkedet og den nest største teleaktøren i USA etter AT&T. Selskapet sliter med økonomiske problemer og trenger kapital men vil neppe selge Tele Danmark for en hver pris.

Finansdirektør i Telenor, Torstein Moland, vurderte Telenors økonomiske rammer for oppkjøp til å ligge i underkant av 20 milliarder kroner da han fikk spørsmålet på siste kvartalspresentasjon i selskapet for en knapp uke siden. I tillegg kommer vel fire milliarder kroner i Telenor-aksjer som en kan disponere til oppkjøp.

Dessuten kan en regne inntekter fra børsnotering av Tele Danmarks telefonkatalogvirksomhet sammen med Telenor Media, og fra Bravidas overtakelse av Tele Danmarks installasjonsvirksomhet. Dessuten må Telenor selge sine 53 prosent av mobilselskapet Sonofon, som selskapet kjøpte i fjor sommer for 15 milliarder kroner. Telenor vil nok heller selge med tap til den andre aksjonæren Bell South enn å la Telia overta selskapet, dersom selskapet ikke sikrer sin posisjon på det svenske markedet, for eksempel gjennom en avtale med Vodafone.

Blant analytikere er gjennomgangstonen at et oppkjøp slett ikke er usannsynlig, men at det ikke vil løse Telenors hovedproblem som er at en mangler mobiloperasjon i Sverige.

Dessuten er det som en påpeker, også nøyaktig ett år siden Tele Danmark kjøpte seg kraftig opp i norske NetCom.

Det lyktes som kjent ikke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.