Til neste år vil standarden for neste generasjons trådløse datanett, 802.16e. Denne standarden vil gi lynraske Wimax-linjer til brukere som flytter seg rundt med mobiltelefoner og bærebare PCer.
Wimax-nettene som nå åpnes i Norge er den stasjonære standarden som krever en fastmontert antenne som er rettet mot basestasjonen. Wimax gir i praksis linjehastigheter på opp mot 10-20 Mbit.
EU har forsøkt å skape en felles standard for mobil Wimax slik at det ikke blir frekvensforstyrrelser i grenseområder mellom land og at brukere kan forflytte seg med samme utstyr over hele Europa.
Lokal Wimax blir ikke åpent - alle land skal selge bånd til teleselskaper og andre IT-aktører som vil bygge mobile Wimax-nett.
Det enkleste valget ville være 2,5 Ghz-båndet som USA har valgt. Alt utstyr fra USA bruker dette båndet og man kan uansett risikere at brukere kjøper utstyr fra USA.
Men det er full krig internt i EU om dette fordi mobiltelefon-bransjen forsøker å sikre seg 2,5 Ghz-båndet, forteller Jarl Fjerdingby, seksjonssjef i frekvensavdelingen i Post- og teletilsynet til digi.no
- Dagens 3G-nett bruker 2Ghz-båndet, men trenger mer plass. I 2020 tror man at mobilbransjen vil kunne tilby 100 Mbit-forbindelser og da trenger man mye mer frekvenser. Dette er dog et litt mindre problem i Norge enn i de store, tettbebygde landene i Europa, forteller Fjerdingby.
Mobilbransjen har også et konkurransemessig motiv. Mobil Wimax-bransjen 2,5 Ghz-båndet vil dette gi økt
Alternativet er å bruke 3,5 Ghz-båndet og satse på utstyr fra europeiske leverandører.
- Norge er skeptiske til mange av EU-landenes planer om å gi 2,5 GHz-båndet til 3G-bransjen. Vi er usikre på om mobilbransjen trenger hele dette båndet, forteller Fjerdingby.
Men han forteller at det kan gå mot at EU-kommisjonen avgjør striden og da vil det komme pålegg Norge må etterfølge.