– Etter vårt syn evner ikke store aktører som Ericsson, Nokia Siemens Networks (NSN), Alcatal Lucent og så videre å skape innovasjon gjennom sine egne bedrifter, heter det i teleanalytiker John Strands spådommer for 2011.
Han mener de store overlater teknologisk fornyelse til mindre aktører, som de vil måtte kjøpe opp en gang i framtiden. De store er i stadig større grad opptatt av å videreutvikle sine eksisterende produkter. Nye, innovative og spennende løsninger kjøper de fra tredje part.
Denne utviklingen vil prege en ny bølge av oppkjøp i 2011, tror Strand. Investorer som har satset på mindre aktører vil kunne tjene penger på å selge dem til gigantene. Han mener utviklingen likner på den som lenge har preget legemiddelindustrien: Kreative små selskap utvikler nye funksjonelle konsepter, som gigantene tar på seg å fordele på det globale markedet.
En ukjent faktor i 2011 er hvilken rolle store kinesiske leverandører som Huawei og ZTE vil spille.
– Vil de være med på konsolideringsleken, eller vil de holde seg unna slik de har gjort hittil? Hvis kineserne finner ut at de vil være aktivt med innen konsolideringene i 2011, vil det helt sikkert føre til mye politisk debatt, og antakelig føre til at Huawei og ZTE må ekspandere gjennom organisk vekst i 2011 og 2012.
Med andre ord: Vestmaktene, kanskje særlig USA, vil søke å hindre kineserne fra å kjøpe vestlige leverandører av teleteknologi.
I 2008 ble 3Com presset av et organ under USAs finansdepartement, CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States), til å avstå fra å selge seg til Huawei. Våren 2010 ble bud fra Huawei på henholdsvis Motorolas avdeling for trådløst nettverksutstyr, og på hele selskapet 2Wire, oversett trass i at de var verdt minst 100 millioner dollar mer enn konkurrentenes, angivelig etter press fra CFIUS.
Les også:
- [03.08.2010] Huawei når ikke fram med oppkjøp i USA